Nakon babljeg ljeta prolazni prelazak u zimu pa dolazak (prave) jeseni

Sinoptička situacija nad Europom

Prošli tjedan svjedočili smo izrazito toplom, iznadprosječno toplom, neprimjerenom vremenu ( manjak oborina ) za ovaj dio godine pa su kratki rukavi te kupanje u moru opet postali “in” . U tjednu pred nama, na svu sreću, napokon nas očekuje prvo ozbiljnije zahladnjenje u odnosu na sadašnje temperature zraka, no ako se gleda pad temperature s obzirom na prosječne temperature za ovaj period godine, onda se može reći da ćemo se tek malo spustiti ispod tog prosjeka.

To će nam zahladnjenje donijeti položaj sustava sjevernije od nas odnosno anticiklone koja se centrom nalazi između Islanda i Škotske te ciklone koja se centrom nalazi na sjeverozapadu Rusije (Sibira). Zbog cirkulacije zraka u ta dva sustava, doći će do spuštanja hladne zračne mase (između ta dva sustava) direktno s Arktičkog mora nad Europu. Međutim, ta će hladna zračna masa tek okrznuti naše područje, a razlog tome je pomicanje cijelog sinoptičkog sustava prema istoku.

Ciklona koja se trenutno nalazi nad Azorima pomaknut će se prema sjeveru, a time će se okrenuti trenutna sinoptička slika tj. vratit će se na “uobičajenu” situaciju kada imamo anticiklonu pozicioniranu na azorskom području te ciklonalne sustave koji putuju po sjeveru Atlantika. Ta anticiklona koja će nam spustiti hladan zrak, pomaknut će se sa sjevera Atlantika prema Ukrajini te dalje prema Kaspijskom jezeru, a zbog svoje putanje (s kojim putuje i hladan zrak) neće uzrokovati stvaranje sekundarne ciklone s južne strane Alpa pa će naše područje osjetiti tek prolazak fronte s malo oborina uz osjetan pad temperatura zraka.

Utorak nam donosi najavljenu promjenu vremena. Prevladavat će potpuno oblačno vrijeme uz slabu povremenu kišu. Poslijepodne bi kiša mogla ojačati na umjerenu i to najviše po kvarnerskim otocima te na moru. Ukupna količina kiše bi pritom na širem području bila između 1 i 10 mm, a tek lokalno oko 15 mm. Vjetar tijekom dana slab promjenjiva smjera, a navečer u okretanju na umjerenu do jaku buru, u Velebitskom kanalu te već poznatim vjetrovitim područjima uz česte olujne udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru od 9 do 14 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru od 5 do 9 °C. Tijekom dana na Kvarneru 11-16 °C, na južnom dijelu moguće i do 20 °C, a u Gorskom kotaru 7-12 °C.

U noći na srijedu očekuje se prolazak fronte pa bi s time i temperatura zraka pala. Pritom bi se područja iznad 1100 mnv mogla zabijeliti, no riječ je tek o površinskom pokrivaču od možda nekoliko centimetara.

Srijeda ostatku područja donosi pretežno oblačno vrijeme, malo kiše još može pasti tijekom noći u Gorskom kotaru, a zatim do kraja dana uglavnom suho, a tek lokalno u gorju moguće je kratkotrajno sipljenje kiše. Bura će na Kvarneru nastaviti puhati, umjerenog do jakog intenziteta pa bi moglo biti zastoja u prometu, osobito pomorskom. Jutarnje temperature u zaleđu Kvarnera 2-7 °C, a na ostatku Kvarnera 5-10 °C. U Gorskom kotaru 1-5 °C, tek najviši dijelovi u blagom minusu. Tijekom dana na Kvarneru 10-15 °C, a u Gorskom kotaru 2-7 °C.

Četvrtak na Kvarneru donosi pretežno vedro vrijeme, a u Gorskom kotaru suho uz umjerenu naoblaku. Bura će oslabjeti na slabu do umjerenu. Jutarnje temperature na Kvarneru 0-5 °C, na južnom dijelu lokalno do 10 °C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1° C. Tijekom dana na Kvarneru 9-14 °C, a u Gorskom kotaru 3-8 °C.

Do kraja tjedna izgledan je nastavak promjenjivog vremena, no kiša je moguća tek trajem tjedna, a temperaturno bi se vratili u prosjek za doba godine. Dakle, stiže nam osjetno zahladnjenje koje je već postupno započelo s današnjim danom, no ono neće ići daleko ispod prosjeka. Kiše će pasti malo za kraj mjeseca, tek toliko da ublaži sušu na širem području, a u najvišem području Gorskog kotara past će i prvi ovosezonski snijeg.

Sličan sadržaj