Nakon ciklone hladne noći i jutra / U petak orkanski udari bure mogući i u Rijeci!

12243593_507851922723249_3439173627626876213_n

Protekla ciklona osim mnoštva oborina, sa sobom je donijela i osjetno hladniji zrak, koji je označio prekretnicu u odvijanju dotadašnje sinoptičke situacije.

Temperatura je već s prolaskom fronte osjetno pala, a zatim su se nastavila hladna jutra, dok ni tijekom dana nije bilo osjetno ugodnije, posebno na području Gorskog kotara koji je dobio nešto malo oborina i nakon što je ciklona odmaknula.

Već drugog jutra, nakon prolaska fronte, jutarnja temperatura osjetno se snizila. Na primjeru Parga vidi se koliko je ustvari intenzivna promjena vremena bila koja je stigla u subotu. U subotu je najniža temperatura bila 9°C, a u ponedjeljak čak -7°C, dok je u utorak zabilježeno nešto toplijih -4°C.

U Rijeci se također osjetio pad temperature. U subotu je najniža temperatura iznosila 11°C, da bi u nedjelju bilo izmjereno 4°C, u ponedjeljak 2°C, a u utorak ponovno 4°C.

Nekako se ovo zahladnjenje najmanje osjetilo na kvarnerskim otocima, posebno na Lošinju i Rabu. U Malom Lošinju TMin u subotu iznosio je 15°C, a u nedjelju je bilo hladnije, ali još uvijek s dosta visokih 9°C. Ipak, s novim tjednom prodor hladnog zraka došao je do izražaja pa je u utorak izmjereno svježih 6°C.

Vrlo slično je bilo i s postajom u Rabu. U subotu je izmjerena najniža temperatura od čak 15°C, a nakon prolaska fronte u nedjelju temperatura se spustila u ponedjeljak i na samo 5°C, da bi u utorak izmjereno 6°C.

Osim što su pale najniže temperature snizile su se i najviše dnevne. U Pargu ni najviše dnevne temperature od početka tjedna nisu izašle iz negativnih vrijednosti, a uz 38 cm snijega na tlu čini se ni da neće tako brzo. Slično se može reći i za ostala područja Gorskog kotara.
Na Kvarneru, posebno sjevernom dijelu ni tijekom dana od početka tjedna temperatura značajnije ne raste. Tako je u utorak u Rijeci izmjerena najviša dnevna temperatura od 7°C, što je najniža vrijednost temperature zraka otkako je nastupila jesen.
Na otocima je bilo osjetno toplije, ne toliko u Malom Lošinju gdje je izmjereno 11°C, ali u Rabu se uz sunčano vrijeme temperatura na mjernoj postaji podignula na visokih 14°C, kao da zahladnjenja nije ni bilo.

Nakon što je glavna promjena prošla, nije se nastavilo posve stabilno vrijeme jer je Sredozemlje i dalje bilo aktivno s područjem sniženog tlaka zraka, zbog kojeg je u Gorskom kotaru dolazilo do povremenog snijega, a na Kvarneru je riječ uz buru imala i naoblaka.

Promjene neće biti niti narednih dana, jer se upravo sa sjeverozapada spušta oslabljeni frontalni poremećaj, zbog kojeg će ojačati ciklonalno polje u Ligurskom moru, a zatim se do petka uz jačanje premjestiti i na jug Italije.. Do kraja tjedna nastavit će se na Kvarneru promjenjivo oblačno vrijeme, uglavnom bez oborina. Oborina neće biti iz razloga što će ciklona biti nad područjem južne Italije i Otranta, što u 90% slučajeva znači oblačno vrijeme ili djelomice sunčano vrijeme te iznimno vjetrovito, jer će zbog razlike u tlaku između ciklone na jugu Italije (995 hPa) i prolazne anticiklone na sjeveroistoku Europe (1020 hPa) puhati jaka do olujna bura s orkanskim udarima.

Na riječkom području u četvrtak navečer te u prvom dijelu petka mogući su udari bure od preko 32 m/s, od Bakra do Senja i do 40 m/s, isto kao i na rapskom području, dok će udari na lošinjskom području iznositi lokalno i preko 20 m/s. Vjetrovito se očekuje i na području Gorskog kotara, posebno na najvjetrovitijim dionicama gdje se mogu također bilježiti orkanski udari sjeveroistočnog vjetra!

Osim opasnog vjetra, u Gorskom kotaru vrijeme će obilježiti naoblaka s povremenim snijegom, posebno tijekom četvrtka i petka, dok će u subotu doći do smirivanja vremena, a tada će i vjetar oslabjeti i na Kvarneru i u Gorskom kotaru. Zadržat će se hladno vrijeme, a osjet hladnoće bit će dodatno pojačan olujnim vjetrom.

U nedjelju uz djelomice sunčano vrijeme toplije, iako će ujutro biti i dalje hladno.

ANALIZA VREMENSKOG TRENDA U PROSINCU


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE. Saznajte kako se registrirati slanjem upita na mail ili na facebook!

Naslovna: Goran/RIMETEO

Stižu oblaci sa sjeverozapada; Izvor: Osmer
201511242300 IR EUR MR M

Sinoptička situacija u noći na petak; Izvor: wetterzentrale.de
Rtavn541

Sličan sadržaj