Nakon kiše i sparine, do kraja tjedna malo ljeta, ali i pad temperature i nova kiša

12038513_1027970563900570_264564650234756460_n

Sukladno našoj prognozi, prvu polovicu ovog tjedna obilježilo je promjenjivo i nestabilno te toplo i sparno vrijeme. Kiša je bila uglavnom lokalna pojava, a najviše oborina vidjelo je riječko područje i Gorski kotar, dok su otoci imali više oblaka, tek povremenu kišu, ali je zato bilo i iznimno vjetrovito (i još je).
Lokalno je u protekla 2 dana na području Gorskog kotara palo i 30-ak mm kiše, dok je riječko područje dobilo ipak manje kiše, a najveći dio pao je i u nekoliko pljuskova u ponedjeljak navečer.

Dok ostatak zemlje ima povratak ljeta na mala vrata, mi smo vam još prošli tjedan najavili da od najavljenih velikih vrućina, bar kad je riječ o većem dijelu PGŽ nema ništa, a to potvrđuju prognostičke karte iz dana u dan od te naše konstatacije.

Tijekom utorka Rijeka je bila među najhladnijim krajevima Hrvatske. Izmjereno je 27°C, dok su otoci bili topliji s 28°C. Istovremeno, istok Slavonije se sunčao na 32°C.

Situacija je vrlo slična i tijekom srijede. Nastavilo se promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme s povremenom uglavnom slabom kišom na riječkom području i mjestimice u Gorskom kotaru. Iako temperature nisu odveć visoke, dojam je iznimne sparine, jer je relativna vlažnost zraka oko 90%.
U 14 sati najtopliji Mali Lošinj, Rab, Senj, Malinska i Otočac 27°C, Krk i Gospić 26°C, Bakar i Crikvenica 25°C, Opatija i Rijeka 24°C, Kukuljanovo 23°C, Delnice, Parg-Čabar i Crni Lug 21°C. Temperature mora su uglavnom od 20 do 22°C.
Nastavilo se i vjetrovito vrijeme, posebno na otocima, ali i u Gorskom kotaru. Jak vjetar povremeno otežava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Oštrovica i Vrata.

Oblaci nas neće u potpunosti napustiti niti tijekom četvrtka, ali će uz sunce i sparinu i temperature biti nešto više, a u konačnici na Kvarneru mogu i do 30 ili 31°C. Riječko područje i dio istočnog priobalja imat će buru, a južna područja jugo, Gorski kotar jugozapadnjak.

U petak će oblaka biti manje, ali neće potpuno izostati. Vjetar će malo oslabjeti, a temperature imati slične vrijednosti kao i u četvrtak ili će biti stupanj više.

U subotu pretežno sunčano, ali i nešto niža temperatura. Navečer će vjetar okrenuti na buru na Kvarneru, a sjeveroistočnjak u Gorskom kotaru što je uvod u dulji period nestabilnog i svježijeg vremena koje nam slijedi u novom tjednu.

Od babljeg ljeta ćemo dobiti tek “b” tijekom četvrtka, petka i subote, a onda se ipak nastavlja vrijeme primjerenije jeseni. Naravno, Slavonija će bez problema i do 35°C, dok naše područje ne bi trebalo više od 31, u krajnjem slučaju 32°C.

Naslovna: Oblaci i jugo u Rijeci, foto: Sandro Torbica

Sličan sadržaj