Nakon lokalno obilne kiše, u idućim danima ipak stabilnije vrijeme | Od petka postupno toplije

Vrlo nestabilno vrijeme kakvo je prevladavalo prethodna tri dana donijelo je obilne oborine našem području. Nekoliko automatskih postaja oko Učke zabilježilo je i više od 150 mm kiše.

Posljednje dane klimatološkog proljeća obilježit će ipak nešto stabilnije vrijeme koje će uzrokovati anticiklonalno polje. Trenutno s našeg prostora odmiče ciklona, a s Atlantskog oceana pružio se greben anticiklone nad središnju Europu koji će već sutra zahvatiti i južnije dijelove. Kako ciklona bude odmicala tako će se i vrijeme postupno stabilizirati, no naoblaka će djelomično i dalje biti prisutna zbog slabljenja anticiklone.

Četvrtak će biti u znaku postupne stabilizacije vremena. Prevladavat će oblačno vrijeme, dok će na Kvarneru sredinom dana doći do stanjivanja naoblake pa nisu isključena ni kraća sunčana razdoblja. U Gorskom kotaru padat će slaba kiša koja će poslijepodne i navečer prestati. Bura će tijekom dana ojačati na umjerenu do jaku, a najjače će puhati podno Velebita, gdje može biti i olujnih udara. Bura će navečer osjetno oslabjeti. Jutarnje temperature zraka na Kvarneru između 10 i 15 °C, u Gorskom kotaru između 5 i 8 °C, dok će se tijekom dana temperature zraka dizati na 8 do 11 °C, a na Kvarneru između 13 i 18 °C.

Petak napokon donosi obilje sunca cijeloj županiji, premda će tijekom dana biti prolazne naoblake, uz to oborina može biti samo malo i lokalno. Tijekom jutra i večeri puhat će sjeverac, a tijekom dana umjerena bura koja će biti slabija nego u četvrtak. Jutarnje temperature zraka od 8 do 14 °C, u gorskim predjelima 4 do 8 °C. Tijekom dana temperature zraka će se dizati u gorju na 13 do 16 °C, a na Kvarneru između 17 i 22 °C.

Po sjevernom dijelu Atlantika prostiru se dva duboka ciklonalna sustava koji bi u narednih nekoliko dana potencijalno mogli utjecati na pomicanje anticiklone istočnije što bi nama uzrokovalo novo nestabilnije vrijeme, no termin je dalek i svakako će još biti promjena na kartama, no nagli dolazak ljeta ovoga puta čini se nećemo imati.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj