Nakon obilne kiše koja se očekuje u prvoj polovici tjedna, stiže najhladnije razdoblje dosadašnjeg dijela zime uz minuse i na moru

Temperatura na 2 metra visine za subotu (strelica pokazuje Hrvatsku), Izvor: IstraMet

Nakon burnog završetka prethodnog tjedna u kojem je najviše dana proteklo pod niskom naoblakom, visokim postotkom vlage i slabom kišom, u nedjelju smo ušli pod utjecaj nove ciklone koja je Kvarneru (posebno zapadnom zaleđu) donijela vrlo obilne količine kiše (Vele Mune 100 mm).

Upravo je ta ciklona bila prva od nekoliko njih koje će narednih dana utjecati na naše područje pa možemo reći da nakon monotonog vremena prethodni tjedan, u novi ulazimo s vrlo dinamičnim (promjenjivim) vremenom.

Velika količina hladnoga zraka trenutno se nalazi iznad središnje i sjeverne Europe, a posebno hladan (Arktički) zrak nalazi se nad područjem Sibira i sjeveroistočne Europe.

Sredinom ovoga tjedna vrlo je izgledno da će do našeg područja stići dio tog hladnog zraka, no koliko će taj hladan zrak potencirati nove sustave ulaskom nad Mediteran ostaje nam i dalje za vidjeti jer prije nailaska hladnoće pred nama je još nekoliko ciklona te svaki pomak bilo koje od njih može značiti malo drugačiji, ali bitniji razvoj situacije.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo pod utjecajem sniženog tlaka zraka uvjetovanog ciklonama koje se kao „na traci” redaju jedna za drugom od Atlantika do Crnog mora, prolazeći preko našeg područja. Od Grenlanda do Skandinavije prostire se ojačana anticiklona koja svojim djelovanjem gura hladan zrak sa Sjevernog pola prema Atlantskom oceanu i time „hrani” ciklone koje smo maloprije spomenuli.

Prva u nizu već je prošla preko našeg područja, no odlaskom dalje prema sjeveroistoku, naše se područje i dalje nalazi u toplom sektoru ciklona, a hladan zrak nam biva takoreći iznad glave (sa sjeverne strane Alpa). Male su šanse da nijedna od narednih ciklona ne povuče hladan zrak koji se nalazi vrlo blizu, a to će pokušati i sljedeća u utorak približivši nam još malo hladan zrak, no kako se čini i njena bi putanja išla iz Genove dalje prema sjeveroistoku te bi našem području uzrokovala novu kišu (slično kao i prethodna).

Do nailaska posljednje treće ciklone u srijedu, nad Skandinavijom će ojačati anticiklonalni sustav koji će dodatno pogurati hladan zrak iz Sibira pa bi ciklona nakon jačanja kod Genove dohvatila hladan zrak sa sjeverne strane Alpa te daljnjim prelaskom preko našeg područja dalje na Istok, hladan zrak bi “procurio” kroz Bečka vrata dalje nad veći dio Mediterana. Takva razlika u temperaturi u početku pod toplim sektorom i kasnije pod hladnim, uzrokovat će vjerojatno jače oborinske oborine, u gorju pred kraj vjerojatno i uz snijeg, no bura će na Kvarneru brzo okončati igru pa će se oborine posušiti zajedno s nailaskom hladnoće.

Ukupne oborine do kraja ciklonanog razdoblja; Izvor: IstraMet

Stoga od četvrtka možemo očekivati osjetno zahladnjenje nakon višednevnih južina i obilje vlage, a s njim i napokon nekoliko vedrih i stabilnih dana pošto bi se greben Azorske anticiklone spojio sa Skandinavskom, a u tom području bi se našlo i naše područje, barem do kraja ovoga tjedna.

Prognoza vremena

U ponedjeljak nas očekuje promjenjivo vrijeme, još tijekom noći i jutra može biti prolazne kiše, a zatim tijekom dana uz umjerenu do povećanu naoblaku i povremenu kišu osobito u zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru. Mnoge će obradovati i kratkotrajna pojava sunca, no ne zadugo jer navečer stiže nova naoblaka i kiša. Samo u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, na jugu Kvarnera i jak kao i u Gorskom kotaru sredinom dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru slično, 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru također 1 – 6°C.

U utorak od prvih sati do sredine dana očekuje se potpuno oblačno uz umjerenu kišu, zatim slijedi nekoliko sati umjerene naoblake, kratkotrajne pojave sunca i lokalne kiše, a ponovno navečer (slično kao u ponedjeljak) stiže nova naoblaka. Ukupno bi do kraja dana mogla pasti obilna količina kiše, osobito u zaleđu Rijeke i Gorskome kotaru 50 – 70 mm, u ostatku područja do 30 mm. Jugozapadnjak će do sredine dana oslabiti, a zatim će do kraja dana puhati slab zapadnjak na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

U srijedu se očekuje ponovno dosta kiše, a ona će padati tijekom cijeloga dana na čitavom području umjereno, lokalno uz pljuskove. Količina oborina bi krajem dana ponovno bila obilna, oko Učke i Ćićarije te u Gorskome kotaru lokalno i preko 100 mm, ostatak područja do 30 mm. Zapuhat će umjereno do jako jugo, u Gorskom kotaru jugozapadnjak, a navečer slijedi kratkotrajno slabljenje. Jutarnje temperature na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

U četvrtak stiže hladna fronta, vjerojatno oko podne uz izraženo okretanje vjetra na buru i naglim zahladnjenjem, stoga pripremite drva za loženje, ako još niste jer bi minusa do kraja tjedna moglo biti i do mora tijekom cijelog dana, budući će stići veća količina hladnog zraka. Stiže vjerojatno i najhladnije razdoblje dosadašnjeg dijela zime koje bi moglo potrajati i nekoliko dana.

Sličan sadržaj