Val hladnijeg vremena za nama, slijedi osjetno toplije vrijeme, od sredine tjedna oblačnije uz mogućnost kiše

Mogućnost slabe kiše od srijede, IstraMet

Za nama je najhladnije razdoblje dosadašnjeg dijela zime, koje je prema podacima (statistika je neumoljiva), potrajalo “čak” tri, ponegdje i četiri dana.

Pregled po službenim postajama DHMZ-a u PGŽ

U Rijeci je tako najhladnije bilo u subotu i nedjelju ujutro kada je minimalna temperatura iznosila -3.6°C, a ukupno se Rijeka četiri dana za redom budila u minusu. Jutrošnji je bio -2.6°C. Najniža najviša dnevna temperatura u tom razdoblju zabilježena je u nedjelju, uz izmjerenih točno 0.0°C.

Na otocima je uobičajeno bilo toplije. U Malom Lošinju hladno je bilo tri dana. Najniža temperatura bila je 0.6°C, izmjerena je u nedjelju, a najniža maksimalna bila je 3.8°C, također u nedjelju.
Rab je svoju hladnoću “odrađivao” također tri dana, s time da je u posljednja tri dana jutro bilo na nuli ili s negativnom vrijednosti temperature, s naglaskom na današnje (ponedjeljak), kada je izmjereno -1.1°C. Najniža maksimalna temperatura u Rabu u usporedbi sva tri dana bila je 4.5°C, izmjerena u nedjelju.

I u konačnici Parg kod Čabra, posljednja od postaja za koje imamo podatke, ujedno i najhladnija od svih. U Pargu su četiri protekla jutra bila ledena, živa u termometru spuštala se ispod -10°C, s najnižom vrijednosti od -12.6°C, izmjerenih u subotu ujutro. Najhladnije tijekom dana bilo je također u subotu kada temperatura nije rasla iznad -8.5°C.

Usporedivo s veljačom 2012.?

Možda ipak ne, a i ovdje statistika ima zadnju. Pa kad već spominjemo 2012. godinu i 15 dana bure na Kvarneru i famoznu satelitsku snimku sjevernog Jadrana bez snijega, dok su ostali krajevi bili na istoj snimci bijeli, treba spomenuti i minuse.

U Rijeci je u razdoblju 1.2.2012. – 15.2.2012. najviša dnevna temperatura devet dana imala negativan predznak, s najniže zabilježenih -4.0°C. Jutarnja temperatura u istom razdoblju bila je još niža, a spustila se na -7.1°C.

Podaci za Rijeku, veljača 2012. (prva 4 stupca redom označavaju datum, TMax, TMin, TAvg); Ogimet.com


S Pargom je situacija bila još hladnija, on čak 25 dana nije imao pozitivnu vrijednost temperature, a sve je započelo još krajem siječnja 2012. godine. Najniža minimalna temperatura bila je -16.5°C, a najniža maksimalna bila je 3. veljače čak -12°C.

Ili sa siječnjem 2017.?

U siječnju 2017. godine val hladnoće zahvatio je naše krajeve. Rijeka se tada sedam dana budila uz minus, a najniži je bio -8.7°C, 11. siječnja.

Podaci za Rijeku, siječanj 2017. (prva 4 stupca redom označavaju datum, TMax, TMin, TAvg); Ogimet.com

U Pargu je istog dana izmjereno -16.8°C. Dakle, po hladnoći taj prodor je intenzitetom bio približno jednak veljači 2012. godine, ali ne i po trajanju te hladnoće.

Gdje je u svemu ovaj hladni prodor, veljača 2021.?

Iskreno, nema ga nigdje, jer ni po čemu neće biti poseban izuzev činjenice što je temperatura i uz more otišla u minus u jutarnjim satima, što je dovelo mjestimice do zaleđivanja mora uz obalu. Ovakav pad temperature je sasvim uobičajen za ovo doba godine.
Ranije najave prognostičkih modela išle su u smjeru jačeg prodora, ali se s približavanjem termina sve osjetno smanjilo, tako da smo dobili što je ranije u tekstu opisano.

Slijedi zatopljenje

Hladnoća se već povukla, jer nakon jutarnjih minusa u ponedjeljak, u PGŽ više nema naseljenog područja s negativnom vrijednosti temperature, a zatopljenje će u utorak još više doći do izražaja, što prikazuje i IstraMet karta 24-satnog odstupanja temperature, gdje će naročito u gorju rasti temperatura.

Stabilno će biti na većini područja do petka kada se vidi prolazak jednog frontalnog poremećaja, iako oblaci, kojih se očekuje od srijede mogu na riječko područje donijeti i malo kiše već od srijede.

Sličan sadržaj