Nakon paklenih vrućina stižu oluje | Ni Hrvatska neće biti pošteđena

Olakšanje od vrućina u srednoj Europi je na vidiku, ali zato na pregrijano tlo stižu potencijalno opasne oluje tijekom ovog vikenda.


Ekstremne vrućine i vlažnost pomoći će u jačanju oluja uzduž koridora od središnje i južne Francuske do južne Austrije i Slovenije u subotu, a zatim iz južne Mađarske i Hrvatske prema Rumunjskoj tijekom nedjelje.

Iako ne do ekstremnih razina kao što je zabilježeno krajem lipnja, u mnogim područjima središnje Europe i ovog vikenda mjerit će se dnevne vrijednosti temperatura zraka oko 30 °C. Najtoplija mjesta na jugoistoku Francuske će mjeriti i do 37 °C°

Većina jakih oluja će se pojaviti tijekom poslijepodnevnih i večernjih sati. Jake oluje s grmljavinom tijekom prve polovice vikenda bit će lokalnog karaktera, ali kod svake će postojati opasnost od izraženog nevremena praćenog tučom i jakim vjetrom.

U usporedbi sa subotom, u nedjelju može biti izraženijih grmljavinskih oluja na sjeveroistoku Italije i dalje prema Balkanskom poluotoku.

Olujna nevremena koja će pogoditi dijelove Europe tijekom ovog vikenda sniziti će temperature, osobito početkom sljedećeg tjedna.

Sličan sadržaj