Nakon prolaska fronte u gorju prolazno osvježilo | Duž obale vruć petak uz novi lipanjski rekord za Dubrovnik

Nevrijeme u Gorskom kotaru gledano iz Crikvenice, Dario Grubišić

Tijekom protekle noći preko naših krajeva premještala se hladna fronta, koja je lokalno donijela izraženije nestabilnosti praćene grmljavinom, osobito u gorskim krajevima te središnjem dijelu zemlje. U ranim jutarnjim satima lokalnih nestabilnosti bilo je i u Dalmaciji. Po prolasku fronte zapuhala je umjerena do jaka bura.

Do jutros u 8 sati, najviše oborine u protekla 24 sata palo je u Begovom Razdolju – 28 mm. Slijede ga Delnice s 24 mm, Ogulin 10 mm te Otočac jedva mjerljivih 1 mm.

Noć iza nas duž obale je bila vrlo topla, pa se tako u Krku, Rabu i Dubrovniku tijekom noći mjerilo i 27 °C! No, kao da to nije dovoljno, danas je postavljen i novi temperaturni rekord za lipanj i to u Dubrovniku.

Stari rekord je iznosio 35.7 °C, a postavljen je 13.06.2003. Novi rekord postavljen je danas i do trenutka pisanja ovog teksta (14 sati) iznosi 36.2 °C. Ovo je najviša temperatura zraka u lipnju od 1961. godine, dakle u više od pola stoljeća od kad postoje mjerenja u Dubrovniku.

Prema službenim podacima DHMZ-a u 14 sati, na našem području najtoplije je u Bakru, Malinskoj, Opatiji, Rabu i Rijeci s 33 °C. Slijede Krk, Mali Lošinj i Senj s 32 °C, Crikvenica 31 °C, Otočac 28 °C, Gospić 26 °C, Crni Lug i Parg 25 °C te Delnice 24 °C.

U danima vikenda očekuje nas obilje sunčanih sati, ali ipak i nešto podnošljivije temperature zraka. Od ponedjeljka ponovno i vrlo vruće. Zbog visokog UV indeksa, primjereno se zaštitite ako boravite na otvorenom.

Sličan sadržaj