Nakon prošlotjedne obilne kiše, bura i stabilizacija obilježit će ovaj tjedan

12107111_1042865729077720_7201815420430196211_n

3 CIKLONE ZA REDOM, OBILNE OBORINE, POPLAVE
Intenzivna ciklonalna aktivnost proteklog je tjedna donijela obilniju kišu većem dijelu PGŽ. Dogodile su se dvije ciklone, koje su ponegdje donijele i 300 mm oborine. Najviše kiše palo je u Delnicama, ukupno 285 mm. Slijedi Crni Lug u kojem je ukupno u 7 dana palo 262 mm kiše. U Bakru je palo 167 mm, u Rijeci 160 mm, Pargu 149 mm, Rabu 114 mm, a u Malom Lošinju 113 mm.

Više od Delnica, palo je samo na Zavižanu, 295 mm. Od ostalih mjesta s preko 200 mm kiše, izdvajamo Ploče s 258 mm, Gospić s 248 mm te Karlobag s 234 mm.
Svi spomenuti podaci odnose se na oborine do nedjelje u 8h ujutro. Ciklone su donijele obilnu kišu, ali i poplave o kojima smo već pisali.

MANJAK SUNČANIH SATI
Koliko je period od 10.-18. listopada bio ciklonalan, ne svjedoče samo pale oborine, već i broj sunčanih sati. U Rijeci je u 8 dana zabilježeno tek oko 15 sunčanih sati, a koji sat manje izmjeren je u Pargu kod Čabra. Jug županije bio je ipak osunčaniji. U samo jednom danu Mali Lošinj je imao 10 sunčanih sati, i to 12. listopada.

JOŠ MALO PA GOTOVO
U međuvremenu je pristigla i posljednja ciklona u nizu pa je do ponedjeljka u 8h u Bakru palo isto toliko litara kiše po četvornom metru. U Malom Lošinju palo je 10 mm kiše, Pargu i Rabu 9 mm, Kukuljanovu, Crnom Lugu i Delnicama 7 mm, u Krku i Rijeci 6 mm, dok je najmanje dobio riječki aerodrom, tek 2 mm kiše.

Najviše kiše u 24 satnom periodu, na prostoru Hrvatske, do ponedjeljka u 08h palo je na zadarskom području. U Zemuniku 16 mm, a u gradu Zadru 14 mm. Tu još valja spomenuti i Zavižan s 15 mm te Božavu s 12 mm. Tijekom nedjelje na području srednjodalmatinskih otoka zabilježeno je i nekoliko pijavica ili pokušaja njihovih nastanaka.

VRLO KIŠOVIT LISTOPAD
U prošlom tjednu padali su oborinski rekordi, na gotovo svim mjernim postajama u Hrvatskoj listopad je do sada u ovoj godini najkišovitiji mjesec. Iznimka je samo Dubrovnik, kojemu ni ovomjesečnih 190 litara po metru četvornom nije dosta da bi listopad odnio primat najkišovitijeg ovogodišnjeg mjeseca. Više je palo u ožujku kada je izmjereno 250 mm kiše.
Kako piše Zoran Vakula, u svojoj redovnoj kolumni za HRT, i meteorološka postaja DHMZ-a Puntijarka na Medvednici ima novi rekord. Do sada u listopadu, izmjereno više od 250 litara kiše, a od 1981. godine, od kada postoje svakodnevna mjerenja, najkišovitiji listopad bio je 1992. godine, uz 239 litara.

PONEDJELJAK U PGŽ U ZNAKU ZADNJE CIKLONE U NIZU
U prijepodnevnim satima ponedjeljka, zbog djelovanja treće uzastopne ciklone, pala je i intenzivnija kiša na većini područja. Do 16h kiša je gotovo posvuda prestala, još slabe kiše ima mjestimice u Gorskom kotaru i Lici, a nešto intenzivnije na istoku Istre.
U 14 sati najhladniji je bio Parg s 5°C, Delnice 6°C, Zavižan 7°C, Crni Lug 8°C, Gospić, Otočac i Rab 13°C, Kukuljanovo, Krk, Opatija i Senj 14°C, Rijeka, Cres i Mali Lošinj 15°C, a najtopliji Bakar sa 16°C.

DO KRAJA DANA
Do kraja dana očekuje nas smirivanje vremena, postupno razvedravanje, jačanje bure. Ali, iako se kišna priča bliži svome kraju, valja ispratiti što će biti s još jednim valom oborina koji stiže s istoka Italije, a prema dostupnoj radarskoj snimci oborinska masa ojačala je na području Tršćanskog zaljeva i spušta se prema jugoistoku. Uz pljuskove na istoku Istre još su ponegdje moguće oborine do kraja dana, a onda će uslijediti dulja stabilizacija vremena.

STABILIZACIJA UZ BURU DO KRAJA TJEDNA, KOPNU MAGLA
Po slabljenju ciklone, koja će odmaknuti na istok i jugoistok, ojačat će anticiklona uz dotok hladnijeg zraka sa sjevera. Zato će vrijeme na Jadranu obilježiti bura, a na području PGŽ ona će najjača biti u četvrtak kada bi moglo biti i orkanskih udara. Bura će doprinositi visokom osjetu hladnoće, koji neće odgovarati onome što budu očitavali termometri.
Uz pretežno ili djelomice sunčano vrijeme, bura će biti ta koja će vrijednost temperatura držati u granicama prosjeka. Na Kvarneru temperatura ne bi trebala rasti znatnije od 15°C, a u Gorskom kotaru uz sjeveroistočnjak, temperatura neće prelaziti 10°C.
U Gorskom kotaru oblaka će biti više, a dolazit će i do pojave jutarnje magle, koja bi se mogla i dulje zadržati. Ista slika očekuje i ostatak kopna, dulja maglovita razdoblja s hladnoćom, dok će u Dalmaciji biti najsunčanije i najtoplije, iako će i tamo biti bure.

SNIJEG ALPAMA I NAJVIŠIM VRHOVIMA GORSKOG KOTARA
Zbog osjetnog zahladnjenja po visini u Alpama će padati ili je već i pao snijeg, a slično se očekuje večeras i noćas na najvišim vrhovima Gorskog kotara kada se temperatura dodatno spusti. Sa stabilizacijom vremena, planinska područja Gorskog kotara imat će do kraja tjedna hladno vrijeme, ali uz malu ili umjerenu naoblaku, za razliku od nižih predjela Gorskog kotara gdje bi se jutarnja magla mogla i dulje zadržati.

Naslovna: Idućih dana česta slika na Kvarneru, foto: Dario Grubišić

Posljednji val oborina u PGŽ tek slijedi, oborine počele i na riječkom području, temperature u padu, zapuhala je bura.
radar

Sličan sadržaj