Supertajfun Koppu pogodio Filipine, poginulo najmanje 11 ljudi

Clipboard01

Bilo je jasno kao dan da ovakav monstrum ne može na Filipinima proći bez smrtnih posljedica. Tim više jer je pred samom obalom ojačao na status supertajfuna, sa stalnom bzinom vjetra od 241 km/h, a udari su dosezali brzinu Formule 1!

Prema posljednjim saznanjima, poginulo je najmanje 11 ljudi. Trenutno u fazi slabljenja, dovoljno je snažan da svoj utjecaj nastavi sve do srijede ili četvrtka.

Koppu je prerastao u tajfun u petak ujutro po lokalnom vremenu, a status supertajfuna dosegao u subotu kasno navečer. U nedjelju ujutro udario je na kopno blizu mjesta Casiguran, Aurora, na istočnoj strani otoka Luzona, i što je još bitnije kao tajfun 4. kategorije.

Dolaskom nad kopno usporio je, ali i oslabio pa je trenutno statusa snažne tropske oluje, stalne brzine vjetra od 110 km/h. Nakon landfalla, nastavio se kretati u smjeru zapada da bi prije samog izlaska na zapadnu obalu, okrenuo u smjeru sjevera, i dalje prelazeći preko kopna.

Kombinacija sporopokretne i jake tropske oluje iznimno je pogibeljna pa se vijesti o novim žrtvama tek očekuju, dok slike koje pristižu sa Filipina svjedoče o velikoj katastrofi koja pogađa ovu zemlju.

I dok će snažan vjetar s daljnjim odmicanjem na sjever pasti u drugi plan, po život opasne poplave zbog obilnih oborina tek će stvarati glavobolju.

Pala je ekstremna količina kiše, a podaci su takvi da pomislite da je netko dopisao koju nulu viška. U gradu Baguio do ponedjeljka je palo više od 600 mm kiše, a s obzirom da se Koppu sporo povlači, ukupno ta brojka može narasti i na 800 mm (pola riječkog godišnjeg prosjeka).

U prosjeku će tajfun donijeti između 300 i 600 mm kiše, a lokalno su moguće brojke od čak 900 ili 1000 mm.

Tajfun neće djelovati samo na vrijeme na Filipinima. Već traju pripreme za njegov dolazak na Tajvanu, u Japanu i istočnoj Kini, gdje se njegovi posredni ili neposredni efekti očekuju do kraja tjedna, ali znatno umanjeni zbog prisutnog wind sheara.

OSTALA TROPSKA AKTIVNOST

Njegov nasljednik Champi, također je imao jedno vrijeme status supertajfuna, ali ga je brzo i izgubio. Trenutno je 3. kategorije, a u petak je prešao preko Sjevernih Marijana, donoseći kišu te orkanske udare vjetra.

Osim njega Pacifik ima još jedan snažan sustav, u smjeru Havaja kreće se uragan Olaf 3. kategorije koji bi prema prognozama trebao ojačati na 4. ili možda čak i 5. kategoriju. Ono što je dobro za Havaje da bi ciklona sjeverno od njih mogla spriječiti dolazak uragana na Havaje te se pred otočjem očekuje njegovo skretanje u smjeru sjevera. Time bi po x-ti put ove godine Havaji izbjegli direktan udar tropskog sustava.

Neke druge značajnije tropske aktivnosti nema, iako postoje naznake da bi u Meksičkom zaljevu mogao nastati tropski val koji bi donio obilniju kišu obalnom području zapadnog dijela. Slično se prikazuje i za pacifičku obalu Meksika, gdje postoji 50% šanse da u iduća 24h nastane tropski sustav.

Naslovna: Aktualna tropska aktivnost na oceanima

Sličan sadržaj