Nakon razdoblja iznadprosječne topline stižu nam mjestimičan snijeg i prva ‘marčana’ bura | Idućih dana osjetno hladnije vrijeme

Nino Salkić

Nakon razdoblja iznadprosječne topline, ponegdje i rekordne, stiže nam nova promjena vremena s kojom će preuranjeno proljeće ustupiti mjesto vremenu prikladnijem za početak ožujka.

Po sjeveru Europe protežu se ciklonalni sustavi, a po jugu prostrana Azorska anticiklona. Ta anticiklona utječe na stvaranje i održavanje ciklona po sjeveru Atlantika koje svojom putanjom prelaze preko Europe vukući sa sobom nešto hladniji zrak iz Kanade i sa Sjevernog pola.

Ovisno o položaju Azorske anticiklone odnosno njezinog ˝nagiba˝ koji omogućuje da neke od ciklona skrenu svoju putanju prema središtu Europe i time dovuku nešto hladniju zračnu masu koja dolaskom nad Alpe uzrokuje stvaranje sekundarne ciklone.

Trenutno se nalazimo pod toplim sektorom između ciklone iznad Skandinavije i anticiklone nad jugozapadom Europe. Zbog pomicanja ciklone prema istoku, anticikloni će se otvoriti mogućnost za uzdizanje grebena prema sjeveru te time omogućit dovoljan ˝nagib˝ kako bi se hladna fronta uspjela spustiti do Alpi. Međutim zbog pomicanja cijelog sustava prema istoku formirat će se slaba ciklona sa zakašnjenjem odnosno niti ova promjena neće biti popraćena jakom kišom već će biti govora o malim količinama.

Stoga će već danas nad našim područjem do podneva zapuhati jugo koje bi u Gorskom kotaru moglo imati i olujne udare, a do kraja dana će se smiriti kada bi mogla iznenaditi i pokoja kap kiše uglavnom rezervirano za Gorski kotar). Tijekom cijelog dana prevladavat će oblačno vrijeme pa će i dnevni temperaturni hod biti minimalan, uz obalu do 15 °C ( Gorski kotar do 10 °C ), tijekom noći oko 7 °C (Gorski kotar uz pozitivne vrijednosti do 0 °C ).

Od ponedjeljka slijedi dolazak hladne fronte koja će nad našim područjem početi utjecat već u jutarnjim satima kada će sa sobom donijeti sjeverac i buru te kratko razvedravanje jer se već poslijepodne očekuje prolazak fronte popraćen valom slabe kiše (uglavnom zanemarive količine) te osjetnim zahladnjenjem. U Gorskom kotaru će pasti i malo snijega, uglavnom tek dekorativno.

Stoga će noć s ponedjeljka na utorak biti vedra i osjetno hladnija, u zaleđu Rijeke uz slabe minuse dok će se u Gorskom kotaru temperatura spustiti na oko -5 °C.

U utorak će zatim uslijediti stabilizacija vremena uz slabu buru i dosta sunčanih sati. Temperatura će biti niža nego proteklih dana, uglavnom oko prosjeka, po danu će se penjati do 10 °C (u Gorskom kotaru malo iznad 0 °C, a tijekom noći hladno, slično kao i noć prije.

Ukratko, slijede nam tri dana promjenjivog i osjetno hladnijeg vremena. U srijedu slijedi nova promjena vremena.

Sličan sadržaj