Nakon riječkih 34°C, stiže pogoršanje, ali i osvježenje

Razdoblju suhog i vrućeg vremena stigao je kraj. U Rijeci, kao i na većini morskih postaja u PGŽ, od 17. srpnja temperatura se tijekom dana nije spustila ispod 30°C, a vrlo vruće u Rijeci bilo je 21. srpnja kada je izmjerena temperatura od 34°C, najtoplije ove godine.

Osvježenje stiže sa zapada Europe s prilaskom doline s frontalnim poremećajem, zbog čega već tijekom nedjelje lokalno ima predfrontalnih nestabilnosti. Olujni oblak nastao je u poslijepodnevnim satima na području Istre te se brzo uz jačanje premjestio na riječko područje donoseći pljuskove s grmljavinom te značajni pad temperature zraka. Primjerice, na postaji Poljane u 15:30h izmjereno je tek 22°C, nakon što je ranije mjereno i 30°C.

Dolina s frontalnim poremećajem sa zapada Europe sve je bliže, a njen utjecaj s odmicanjem nedjelje sve će više rasti, a posebno se osjetiti tijekom ponedjeljka i prvog dijela utorka, kada će lokalno biti i obilnijih oborina, ponegdje i jačih grmljavinskih nevremena.

Oborine se tijekom ponedjeljka prvo očekuju na riječkom području te duž obale i u Gorskom kotaru, a kasnije poslijepodne uz jačanje i na otocima. Ojačat će vjetar južnih smjerova, kojeg će u utorak zamijeniti vjetar sjevernih smjerova.

Oborina, ponegdje i obilnijih bit će i u prvom dijelu utorka, samo mjestimice i poslijepodne, a prema večeri bi se vrijeme posvuda trebalo smiriti.

Od srijede stabilnije, ali ne odviše toplo. S frontom temperatura može pasti od 5 do 10°C. Tek potkraj mjeseca očekuje se povratak temperatura preko 30°C.

Naslovna: Očekivana sinoptička situacija po modelu ECMWF, Izvor: DHMZ

Sličan sadržaj