Nangka pogodio Japan, Dolores slabi uz obalu Meksika

gl_sst_mm

Tajfun Nangka stigao je do obale Japana u četvrtak navečer po lokalnom vremenu donoseći obilne oborine i jak vjetar, a slični uvjeti nastavili su se i tijekom petka, a postoji opasnost i od lokalnih poplava.
Nangka je na kopno stigao nad istočnim dijelom otoka Shikoku, brzinom vjetra između 119 i 153 km/h.
Po život opasni uvjeti nastavili su se i tijekom petka, jer i dalje ostaci tajfuna prave prilične probleme, iako se po najnovijem izvještaju tajfun uz slabljenje na tropsku oluju pomaknuo nad morsku površinu.
Dijelovi Japana dobili su između 150 i 300 mm kiše, a samo je šire područja Tokija dobilo oko 50 mm kiše, osjetno manje od dijelova zemlje koji su bili bliže djelovanju tajfuna.
Sustav će opet na kopno Japana, točnije otok Hokkaido negdje potkraj tjedna, snagom tropske depresije, nakon čega bi se trebao raspasti.

Na istočnom dijelu Pacifika, aktivan je uragan Dolores, vrlo snažan sustav koji je u srijedu bio i 4. kategorije, no uslijedilo je njegovo slabljenje te trenutno govorimo o sustavu 1. kategorije, čija je stalna brzina vjetra od 130 km/h, a trenutno se kreće u smjeru sjeverozapada paralelno sa Kalifornijskim poluotokom.
Bez obzira što se ne radi o direktnom utjecaju na kopno, opasnost i dalje prijeti posebno zbog valova, plime, ali postoji mogućnost i lokalno obilnijih oborina.
Dobra je vijest da će idućih dana i ovaj sustav oslabjeti.

No, tu ne završava današnja tropska priča. Na istočnom Pacifiku aktivna je i tropska oluja Enrique, koja je gotovo stacionarna, ali i dovoljno udaljena tako da se od nje ne prijeti opasnost za kopno.

Isto ne možemo reći za tropsku oluju Halola koja se formirala na zapadnom Pacifiku, koja se kreće u smjeru Dalekog istoka i za sada ne prijeti nikome. Međutim prognoze vide jačanje sustava na 1. kategoriju već kroz nekoliko dana.
Kako je sustav još daleko, nećemo još u detalje o njegovim mogućnostima, ali svakako će postojati prijetnja zemljama Dalekog istoka.

I u konačnici, nešto se “kuha” i na Atlantiku, gdje je na središnjem dijelu primjećeno polje nestabilnosti koje bi moglo put Kariba uz daljnje jačanje.

Naslovna: Aktivni tropski sustavi u svijetu; Izvor: Wunderground.com

Sličan sadržaj