NASTANAK CHEMTRAILSA MOŽE SE PROGNOZIRATI

Meteorolog-amater Ivan Toman predložio je u grupi na Facebooku posvećenoj Chemtrailsima jednostavan eksperiment.

On je, naime, prognozirao hoće li ili neće na nebu biti dugotrajnih avionskih tragova, za koji neki tvrde da su otrovni i služe za zaprašivanje ljudi. Teorija zavjere naziva se chemtrails, a tragovi aviona koji se raspršuju zapravo za cilj imaju širenje bolesti među ljudima jer sadrže otrovne spojeve.

No, naravno, riječ je o jednoj od glupljih teorija zavjere, kako je rekao poznati popularizator znanosti Korado Korlević. Ako vas zanima više o chemtrailsima, na dnu članka se nalaze linkovi koji će vam objasniti zašto su chemtrailsi jedna od glupljih teorija zavjere.

Vratimo se na zanimljivi eksperiment koji je pokazao kako su tragovi zapravo ovisni o uvjetima u atmosferi. Kako će oni izgledati ovisi na kojoj visini leti avion i kakvi su tamo uvjeti: temperatura, vlažnost zraka, brzina vjetra i slično.

“Da li bi grupu interesiralo da se pokuša na znanstven i argumentiran način, potpuno bez predrasuda, pristupiti pokušaju prognoziranja trajnih tragova na nebu za dan ili dva unaprijed?” – napisao je u grupi Toman, a budući da operativno radi vremensku prognozu, bio je spreman pokušati prognozirati za dane s vedrim nebom pojavu trajnih tragova, i postaviti svoje prognoze u grupu, dan do dva unaprijed u odnosu na prognozirani dan.

Prva točna prognoza

“Za sutra (12.11., prognoza dana 11.11. u 23:30); ako ima članova iz Slovenije, juga Austrije, zapada Mađarske, ili talijaskog poteza Trst-Udine, u slučaju vidljivog neba, dugotrajnih tragova od aviona, s velikom vjerojatnošću NEĆE biti. Donekle se to odnosi i na područje Istre i krajnjeg sjevera Hrvatske, premda je vjerojatnost za ostvarenje prognoze nešto manja, a i količina naoblake bi trebala biti veća nego u spomenutim regijama. U ostalom dijelu Hrvatske, ne postoji dovoljna vjerojatnost za predviđanje sutrašnjeg stanja.”

Druga točna prognoza

“Za razliku od prošlih dana, u Dalmaciji za sutra postoje znatni uvjeti (>75% vjerojatnosti) za stvaranje dugotrajnih tragova, vjerojatno i višesatnih, koji će se polako kretati nebom iz smjera jugozapada prema sjeveroistoku. Jednako tako, uz tek neznatno manju vjerojatnost (~70%), tragova bi trebalo biti i nad kopnenim dijelom Hrvatske, ali tek navečer, dok će u prvoj polovici dana, osobito nad sjevernim dijelom Hrvatske, vjerojatnost za stvaranje tragova >10min biti tek umjerena (30-60%).”

 

Slika prikazuju avionske tragove, sukladno prognozi

 

Treća točna prognoza

“Za danas, veći dio Hrvatske koji ne bude imao naoblaku imat će čisto plavo nebo bez tragova. Posebice visoka vjerojatnost ostvarenja prognoze je za Dalmaciju, sredinom dana. Navečer, na sjeveru Hrvatske, postoji mogućnost pojave duljih tragova, premda vjerojatnost nije osobito velika za pouzdano predviđanje. Prognoza se odnosi za subotu, 16.11. a izdana je ujutro u 4:50.”

Neprihvaćanje rezultata

Članovi grupe, očekivano, nisu mogli prihvatiti ovakve rezultate, te su od pojedinih članova krenule uvrede, vjerojatno vođene načelom – ako nemaš argumente, vrijeđaj. Toman je iz grupe izbačen, što je jasno pokazalo način na koji se teorije zavjera održavaju na životu: logične, eksperimentane i znanstvene argumente ne uzimati u obzir – mišljenja, strahove, sumnje, neznanje i paranoje koristiti kao činjenice.

Ovaj jednostavni eksperiment pokazao je da je moguće prognozirati dugotrajnije kondenzacijske tragove u atmosferi s određenom vjerojatnošću, i nema razloga za nikakve teorije zavjera oko običnih avionskih tragova.

Metodologija prognoziranja dugotrajnih tragova na nebu

Prognoziranje avionskih tragova kondenzacije bazira se na dosta jednostavnoj metodologiji. Za te potrebe napravljeno je nekoliko produkata iz numeričkih modela atmosfere na kojima je moguće vidjeti očekivane karakteristike zračne mase na visini velike većine komercijalnih letova.

Riječ je o izobaričkim plohama između 400 i 15 hektopaskala (okvirno između 7 i 14 kilometara visine). Na tim visinama potrebno je odrediti: najveću i najmanju relativnu vlažnost po slojevima između te plohe, temperaturu zraka i poželjno turbulenciju. Turbulencija za sad nije prognozirana, a korištenje podataka o relativnoj vlažnosti pokazalo se već dovoljno dobrim za ono što nam treba.

Temperatura zraka na visini leta, za stvaranje dugotrajnih tragova, treba biti ispod -40°C. Što je niža, to oni lakše nastaju. Relativna vlažnost u odnosu na injište (led) treba biti viša od 100%, što znači da za led zrak treba biti presaturiran. U takvim uvjetima, na aerosolima iz ispuha motora odmah će nastati kristalići leda. Kako taj podatak iz numeričkih modela najčešće nije dostupan, njega je moguće procijeniti po relativnoj vlažnosti u odnosu na rosište (vodu), koja okvirno treba biti viša od 70-tak posto za stvaranje dugotrajnih tragova. Turbulencija, ako je jaka, rastrga tragove u kratkom vremenu, pa je za njihovo dulje zadržavanje potrebno da je ona što slabija.

Za potrebe što lakše prognoze napravljena su dva produkta iz GFS modela, koji pokazuju najveću i najmanju relativnu vlažnost po slojevima od 400 do 150 hektopaskala, a možete ih vidjeti na sljedećim linkovima: maksimalni i minimalni.

Kosim crnim crtama prikazana je niska i srednja naoblaka (u području takve naoblake nije moguće vidjeti tragove i ako postoje, jer su zaklonjeni). Ukoliko je na karti najveće relativne vlažnosti ona ispod 70-tak posto, znači da ne postoje kvalitetni uvjeti za stvaranje dugotrajnih tragova. S druge strane, ako je na karti najmanje vlažnosti ona iznad 70%, postoje znatni uvjeti za stvaranje dugotrajnih tragova. U slučaju da je na karti minimalne vlažnosti ona manja od 70% i maksimalna je veća od 70%, situacija je dosta nesigurna za prognozu i takav ‘dan’ je najbolje izostaviti iz eksperimenta.

Također, ova karta pokazuje relativnu vlažnost, temperaturu i vjetar na 300 hPa, pa se također može koristiti za daljnju evaluaciju karakteristika zračne mase na visini leta: karta.

 

Cudaprirode.com

Sličan sadržaj