Nastavak poplava i oluja u jugoistočnoj Kini

kina
Naleti jake kiše i grmljavine su proteklih tjedana uzrokovali poplave diljem jugoistočne Kine, a takvo će se vrijeme nastaviti i u nadolazećem tjednu.

Kombinacija fronti i snažnog područja niskog tlaka zraka dovesti će do jakih kiša i mnogobrojnih poplava za većinu istočne i jugoistočne Kine. U petak će takvo vrijeme zaprijetiti područjima Guangxi, Guangdong i Zheijiang. Kroz petak navečer, očekivano je da će u istočnom dijelu Guangxia, većini Guangdonga i južnim dijelovima Hunana i Jiangxia pasti 50 – 125 mm kiše.

Jedna je meteorološka stanica izvijestila da je u četvrtak uvečer, u Jiangmenu palo 65,6 mm kiše u roku od jednog sata.

U subotu i nedjelju, hladna će fronta obuhvatiti jug i istok cijele istočne Kine i tako dovesti do još jednog naleta jake kiše, a osim toga i do grmljavina popraćenih snažnim devastirajućim vjetrom.

U Guangxiu, Guangdongu i Zheijangu će preko vikenda pasti 25 – 75 mm kiše. Moguće je da će u nekim područjima ukupna količina kiše nadmašiti 350 mm. Olujna grmljavina najviše će prijetiti istočnom Guangxiu i Guangdongu. Osim njih, moguće je da poplave zahvate i područja Hong Kong, Guangzhou, Ganzhou, Quanzhou i Fuzhou.

Dok će najveće količine kiše pogoditi jug i zapad Shanghaia, u ostalim dijelovima Kine od petka navečer do nedjelje ujutro mogući su kratkotrajni pljuskovi.

Poplave će prijetiti i sljedeći tjedan, zbog potencijalnih jakih kiša koje će u većinu istočne Kine dovesti jaka oluja.

Foto: Thinkstock – jaka kiša ostavlja poplavljen kolnik u Kini

Sličan sadržaj