Nedjelja u Hrvatskoj: Pijavice u Dalmaciji, niske temperature, srpanj bez srpnja

Nedjelju u Hrvatskoj osobito su obilježile nestabilnosti u Dalmaciji. Bilo je pljuskova s grmljavinom, a lokalno i jačih grmljavinskih pljuskova. U nekoliko navrata na području srednje i južne Dalmacije pojavile su se i pijavice. Palo je lokalno i preko 70 mm kiše.

Osim u Dalmaciji, nestabilno je bilo i u ostatku zemlje, a nešto jačih pljuskova bilo je na istoku Slavonije kojja je ujedno bila i najtopliji dio Hrvatske, ali s temperaturama netipičnima za srpanj. Mjereno je do 28°C.

U Dalmaciji hladnjikavih 20°C, a ništa bolje nije bilo ni na sjevernom Jadranu. Zanimljivo je da je Rijeka u 14h 4°C bila toplija od Splita, izmjerena su 24°C, u Splitu samo 20°C, a istovremeno u Delnicama 19°C.

Do sada srpanj nije dao puno od ljeta, a čini se neće ni u nastavku.

Iako će u novom tjednu biti više sunca i topline, kiša će u početku i dalje biti prisutna u unutrašnjosti, a manje na Jadranu. Još tijekom ponedjeljka na kvarnerskim otocima moguće su izraženije oborine, a u utorak će kiše biti manje, dok se od srijede očekuje stabilnije vrijeme na Jadranu, ali ne posve i u unutrašnjosti.

Stabilizacija, po trenutnim prognostičkim materijalima, ne bi trebalo dugo potrajati jer su već početkom 3. dekade vidljive nove oborine.

Naslovna: Ivan Toman

Sličan sadržaj