Nestabilan vikend pred nama, mogućnost obilnijih pljuskova u dijelovima Dalmacije, ali i Slavonije!

10364201_10202953544591579_213085517_n

Nakon što smo veći dio tjedna imali stabilniju atmosferu uz sunce i toplinu, a primjerice jučer u Slavoniji temperatura išla i do 28°C, vikend će nam ponovno donijeti nestabilnije vrijeme, a posebno u noći na subotu sjever Dalmacije i područja uz Savu u Slavoniji, mogu dobiti i obilnije pljuskove, što i nije dobra vijest za ljude na poplavama pogođenim područjima.

Trenutno je na satelitskoj snimci Hrvatske vedrina, ali pažnju odvlače oblaci koji su već zahvatili Italiju. Oni će se do sutra približiti našem području, zahvaćajući prvo Jadran, a zatim i unutrašnjost. S njima će na većem dijelu obale postojati mogućnost pljuskova s grmljavinom, prvo na sjevernom Jadranu, a u noći na subotu na ostatku obale.
ZOOM_D2_norditalia

Pri tome, u sjevernoj Dalmaciji moguće su i obilnije oborine. Modeli u noćnom terminu vide čak i do 40 mm.
Manje kiše dobit će dio Slavonije, ali u situaciji u kojoj se sada nalazi, svaka kap kiše doslovno je previše, a modeli vide između 10 i 20 mm kiše, u noći na subotu. Ovako to vidi model ARW.
prec06_60

U PGŽ će naoblaka stići već u prijepodnevnim satima, a zatim se očekuju i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Zbog oblaka i kiše ne očekuju se iznimno visoke temperature, ali će biti preko 20°C.

U ostatku Hrvatske u iduća dva dana najtoplija će biti unutrašnjost. Tijekom petka će u Slavoniji temperatura prelaziti i 30°C, a kombinacija visokih temperatura i vlage, može prouzročiti lokalno jače nestabilnosti u noći na subotu.

Za razliku od ostatka Hrvatske, veći dio subote u PGŽ bit će sunčan i ponovno sve topliji.
U nedjelju će oborine biti moguće u unutrašnjosti Hrvatske, dok će Jadran biti sunčan.
U ponedjeljak još na dijelu obale suho, dok će od utorka, po današnjim prognostičkim materijalima biti ponovno nestabilnije.

U ponedjeljak u unutrašnjosti promjenjivo i nestabilno, a tako bi se trebalo zadržati i do sredine idućeg tjedna.

Naslovna: Kostrena, Domagoj Kostić

Sličan sadržaj