Nestabilno i relativno toplo vrijeme i u danima pred nama | Zahladnjenja nema na vidiku

U tjednu pred nama očekuje nas nastavak nestabilnog vremena kakvo nas prati od početka studenog.

Takve vremenske prilike donosi postavka sinoptičke situacije nad Europom koja jasno prikazuje da se nalazimo u polju niskog tlaka zraka, a da se još jedno takvo polje (ciklona) nalazi na sjeveru Atlantika dok se po istoku Europe smjestila prostrana anticiklona. Ta će se anticiklona u idućim danima još malo pomaknuti prema zapadu odnosno prema nama pa će ciklone s Atlantika i središnje Europe biti prisiljene na zadržavanje na tom području. Pritom će se naše područje i dalje nalaziti po prednjoj strani ciklona odnosno u njihovom toplom i vlažnom sektoru pa se očekuje daljnji nastavak i kiše i juga, iako u manjem opsegu nego protekli tjedan. Takva bi se sinoptička situacija trebala zadržati do kraja tjedna zbog stabilnosti među sustavima te zbog slabe pokretljivosti anticiklone.

Ponedjeljak donosi promjenjivo vrijeme, većinom uz umjerenu naoblaku kada može biti i kratkotrajnih sunčanih razdoblja dok se navečer ponovno očekuje dolazak slabe do umjerene kiše. Vjetar u prvom dijelu dana jugozapadni koji će pritom puhati jače u Gorskom kotaru nego na Kvarneru. Poslijepodne u okretanju na umjereno do jaku jugo. Jutarnja temperatura na Kvarneru od 5 do 10 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 2-7 °C. Tijekom dana na Kvarneru 9-14 °C, a u Gorskom kotaru 6-11 °C.

Utorak donosi oblačno vrijeme uz povremenu kišu koja će ponajviše biti izražena u zaleđu Rijeke te oko Učke i u Istri gdje lokalno ponovno može pasti veća količina oborine. Tijekom cijelog dana puhat će umjereno do jako jugo, dok u Gorskom kotaru tek slabo. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8-13 °C, a u Gorskom kotaru 4-9 °C. Tijekom dana na Kvarneru 10-15 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 7-12 °C.

Srijeda promjenjiva, tijekom jutra i kasno navečer može biti slabe kiše dok će tijekom dana uglavnom prevladavati umjerena naoblaka pa ponovno može biti kraćih sunčanih razdoblja. Vjetar slab, promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5-10 °C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 1-6 °C. Tijekom dana na Kvarneru 12-17 °C, a u Gorskom kotaru 8-13 °C.

Slično bi se vrijeme trebalo zadržati i u nastavku tjedna, kao i za vikend, dok konkretne stabilizacije vremena kao i zahladnjenja trenutno nema na vidiku. Studeni i dalje bez studeni.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj