Nestabilno i relativno toplo vrijeme se nastavlja – do daljnjega

Zlatko Šakić

Nakon osunčanog i ugodno toplog petka, subotu je obilježilo uglavnom oblačno vrijeme te kiša, osobito sredinom dana na većini područja.

Sinoptička se situacija u sljedeća tri dana neće bitnije mijenjati, što bi bilo korisno kod anticiklonalnoga (stabilnoga) vremena, no u ovakvoj situaciji ciklonalno polje smješteno je u središtu Europe sa sporim gibanjem cijelog sustava. Naše će se područje naći na stalnom protoku vlažnog i toplog zraka sa Sredozemlja, što će uzrokovati i učestale promjene vremena.

Nedkelja donosi umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a pritom može biti i kraćih sunčanih razdoblja. Kiša će padati povremeno, slabog do umjerenog intenziteta, a lokalno može biti i pljuskova. Jugo će najjače puhati na južnom Kvarneru, umjereno do jako, a na ostatku područja znatno slabije. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 12 °C i 15 °C, u Gorskom kotaru oko 6 °C. Dnevne vrijednosti nešto više na Kvarneru, pa će se mjeriti od 13 °C do 17 °C, lokalno ako bude sunca i do 20 °C, a u Gorskom kotaru do 15 °C.

U ponedjeljak na većini područja potpuno oblačno vrijeme, a postojat će mogućnost i za lokalne nestabilnosti. Past će nešto manje kiše nego u nedjelju, a najviše na kopnenom području uglavnom oko 10 mm. Vjetar će okrenuti na jugozapadne smjerove, na kraju dana i južne, a puhat će na cijelom području naše županije umjereno do jako, osobito u Gorskom kotaru i prema otvorenom moru. Temperature zraka slične kao tijekom nedjelje.

U utorak će prevladavati gotovo identično vrijeme kao i prethodne dane, uz povremenu kišu, ali i dalje postoji mogućnost za izraženije lokalne nestabilnosti. Temperature zraka će svaki dan imati sličan dnevni hod, ujutro/navečer od 10 °C do 15 °C, a tijekom poslijepodneva na Kvarneru od 12 °C do 17 °C, a u Gorskom kotaru 10 °C do 15 °C.

Dakle, nalazimo se u periodu česte svakodnevne kiše i pravog ranojesenskog ugođaja, s vrlo malo sunčanih sati, ponegdje i nimalo.

Sličan sadržaj