Nestašna bura i nepažljivi turisti

luftmadrac

Svako ljeto ista priča. Turisti u svojoj ljetnoj uživanciji zaborave ili uopće ne znaju da je ovaj kraj poznat po tome i da ljeti zna zapuhati naša draga bura, koja tjera vrućinu i donosi bar prolazno osvježenje od vrućeg ljeta.

Mi smo s njenim “hirovima” itekako upoznati, no strancu je sunce i more sve što želi, prepusti se uživanju, a onda – fijuuu i dok se nije snašao završi u ulozi “kapetana” koji pokušava ovladati svojim luftićem, dok bespomoćno jaše valove, otvorenog mora.

Upozorenja postoje, ali ih nitko ne shvaća ozbiljno. Potvrđuje to i zadnji slučaj koji prenosi Novi list, a tiče se Nijemca koji je 29. srpnja iza 12h otisnuo se “hrabro” ususret buri i završio u Paškom kanalu, mjestu gdje ne želite biti kad ste na brodu, a puše bura.

Na sreću, avanturist je pronađen na sredini kanala, iscrpljen, ali živ i zdrav, a hrvatski porezni obveznici uspješno su izfinancirali i ovu akciju spašavanja. Ide nam to dobro, mora se priznati.

Imamo novaca za turiste u japankama na Biokovu, štiklama u Cerovačkoj pećini, selfije na Plitvicama i luftiće na buri. Što je sljedeće? Pokemoni?

Strani gosti više bi razmišljali kad bi svoje spašavanje plaćali iz svoga džepa, kao što je slučaj u Švicarskoj. Dok se to ne promijeni, i dalje će priča poput ove biti realnost. Sve je dobro što se dobro završi.

Sličan sadržaj