Nevera s Kvarnera: Lokalno pala obilnija kiša

U subotu poslijepodne i navečer te u noći preko naših se krajeva premještao frontalni poremećaj koji je lokalno donio i obilnije oborine.

Prema podatku DHMZ-a, najviše kiše palo je u Crnom Lugu, gdje je izmjereno 34 mm, u Delnicama 33 mm, Kukuljanovu 20 mm, Pargu 19 mm, Bakru i Rijeci 18 mm, Krku 16 mm, na riječkom aerodromu 15 mm. Najmanje kiše palo je i Rabu i Malom Lošinju, 2 odnosno 1 mm.

Iako je palo dosta kiše u PGŽ, nisu zabilježena jača nevremena, što se ne može reći za Istru gdje je olujni vjetar čupao stabla i rušio grane i prometne znakove te su morale intervenirati i dežurne službe, a zabilježeno je i nekoliko intervencija na moru. U nevremenu je ozlijeđena i jedna osoba. Na području Umaga, Buja, Labina, Rovinja i Vodnjana povremeno je nestajalo i struje.
Najviše kiše palo je u Pazinu (29 mm), dok je 11 mm palo na pulskom aerodromu. Ostale lokacije u Istri doble su manje kiše.

Frontalni poremećaj se nakon sjevernog Jadrana premjestio i u unutrašnjost zemlje pa je tako u Karlovcu palo 24 mm, Slatini i Sljemenu 22 mm, Krapini 20, Bednji 19 mm, Ogulinu 18 mm itd.
Najmanje kiše palo je u Dalmaciji. Kiša je većinom izostala, a zabilježena je u sjevernoj Dalmaciji, dok je prema jugu bila tek u tragovima ili potpuno izostala.

To znači da nije ni došlo do osvježenja, što se vidi i po nedjeljnim maksimumima koji su u Dalmaciji dosezali i 33°C. Istovremeno je u Rijeci bilo osjetno ugodnije uz 26°C, a u Pargu za kolovoz neprimjerenih 19°C.
Prolazno je na Kvarneru tijekom nedjelje bilo i bure, koja je stvarala poteškoće u prometu.

Temperature će ponovno porasti idućih dana, a naročito potkraj tjedna, u subotu i nedjelju. Prognostički materijali “zovu” i do 35°C!

Naslovna: Denis Flego

Foto: Denis Flego
denis

denis3

Foto: Ivica Bajčić
ivica

ivica2

ivica3

ivica4

Foto: Dalibor Jud
omi_alj_dalibor

Foto: Petar Paljaga
petar

petar2

petar3

petar4

Foto: Sandro Puncet
sandro_cres

Sličan sadržaj