Nevrijeme u Karlovcu i okolici: U sat i pol palo 40 litara kiše, velike količine vode na cesti (FOTO)

O razmjerima katastrofalnog grmljavinskog nevremena koje je jutros pogodilo karlovačko područje najbolje govore svježi podaci kako je u otprilike sat i pol, odnosno od 6,30 kada je počela jaka kiša pa do 8 sati, u Karlovcu palo 40 litara kiše po četvornom metru. O kakvoj je ogromnoj količini vode riječ najbolje objašnjava podatak da je rekordna količina vode zabilježena u 24 sata u našem gradu iznosila 66,4 litre po četvornom metru! Dakle, u svega 90 minuta jutros je palo 60% od rekordnog iznosa padalina za cijeli dan u povijesti mjerenja!

Razumljivo, tako jaka kiša izazvala je brojne probleme u prometu. Mnoge su ceste poplavljene, neke od njih prohodne, neke trenutačno i blokirane, treba izbjegavati podvožnjake koji su napunjeni vodom, no taj dio posljedica današnje oluje lako će se i brzo sanirati. Daleko opasnije je u dijelovima grada u kojima prijete klizišta, pogotovo u brojnim prigradskim naseljima, a ponegdje su 0droni zatrpali i lokalne ceste.

Olujna kiša, nažalost, ne znači i izostanak požara. Jaki gromovi udarali su karlovačkim područjem puna dva sata, a u tom periodu grom je zapalio drvenu kuću u Tuškanima, srećom u njoj nije bilo nikoga.

“Zbog povremeno jake kiše autocestom A1 na području Karlovca u oba smjera vozi uz ograničenje brzine. Zbog veće količine vode koja se zadržava na kolniku vozače molimo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da održavaju sigurnosni razmak između vozila. U uvjetima smanjene vidljivosti ( jaki pljuskovi kiše, magla) vozače podsjećamo da tijekom vožnje imaju upaljena kratka odnosno dnevna svjetla na vozilima.

Zbog odrona, vode i stabala na kolniku, prekinut je promet na državnoj cesti D1 u Tušiloviću. Obilazak je preko Vojnića te Malića i Duge Rese, a vozačima se savjetuje da u oba smjera voze autocestom A1.”

IZVOR: KA Portal
Foto: 24 sata/čitatelji

Sličan sadržaj