NOAA ocijenila: Studeni na globalnoj razini bio iznadprosječno topao i jedan od najtoplijih ikada


Američka uprava za oceane i atmosferu (NOAA), napravila je analizu proteklog studenog i došli su do zaključka da je bio jedan od najtoplijih.
Preciznije, rekli su da je bio rekordno topao, ali tu njihovu konstataciju treba uzeti sa iznimnim oprezom, jer su oni do svojih podataka došli analizirajući podatke samo sa kopnenih i morskih postaja, ali ne i iz satelita. Analizirajući podake prikupljene od strane satelita izvlači se zaključak da ovaj studeni ni po čemu nije bio najtopliji.
Vratimo se analizi napravljenoj na temelju podataka s kopnenih i brodskih postaja koje kažu da se radi o rekordno toplom studenom.

Prosječna globalna temperatura kopna i oceana u studenom 2013. je iznosila 13.68 °C, što je za 0.78 °C više od temperaturnog prosjeka za mjesec studeni.
Ovogodišnji je studeni trideset i sedmi uzastopni studeni koji je topliji od prosjeka (zadnji puta 1976. godine).
Temperatura kopnenih površina je u studenom bila za 1.43 °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 5.9 °C, dok je rekorder studeni iz 2010.godine.
Gledajući po hemisferama studeni je također bio topliji od prosjeka, na Sjevernoj za stupanj, a na Južnoj za pola stupnja Celzijusa.
Hladnoća se u studenom držala dijelova Australije i Sjeverne Amerike, a toplina ostatka svijeta.
Oborinski, najbolje su prošli Čile, Japan, Australija i Meksiko, a najlošije preostali dijelovi koje nismo nabrojali.

Sličan sadržaj