Nove oborine već u zapadnom Sredozemlju / Lokalno u PGŽ narednih dana i preko 100 mm kiše

Clipboard01

Samo prolazno slabljenje ciklona i jačanje anticiklone sa srednjim vrijednostima tlaka, razlog je zašto je Rijeka nakon više od 10 dana konačno dobila jedan sunčan dan. Zbog toga su temperature posvuda na riječkom području bile gotovo proljetne, gotovo 20°C ili su čak i prelazile 20°C.
Veći dio Gorskog kotara ima cjelodnevnu maglu ili nisku naoblaku, uz pojavu rosulje, a temperatura u 13h posvuda je bila ipod 10°C.
Sunčano vrijeme prevladavalo je i na otocima. Temperatura se na službenim postajama penjala i do 22°C.

Stabilnijem danu, prethodilo je nešto hladnije jutro. U Pargu je zbog naoblake izmjereno 7°C, u vedroj Rijeci 10°C, u Rabu 12°C, a u Malom Lošinju 14°C.

Nakon obilnih oborina koje su proteklih dana pale u Dalmaciji, a prema dostupnim podacima na jugu je tijekom četvrtka palo i preko 100 mm kiše, petak je također donio stabilnije vrijeme.
Jutarnje temperature na službenim postajama kretale su se od 8 na sjeveru do15°C na otocima.
S puno sunca do 13h temperatura se popela i do 22°C na jugu zemlje.

Unutrašnjost Hrvatske proteklih dana i nije dobila nešto previše kiše, jer su ovakve situacije s nestabilnostima u zapadnom Sredozemlju pogodnije Jadranu. Zato danas, dok Jadran uživa u suncu, kopno ima cjelodnevnu naoblaku uz pojavu magle.
Ujutro je na službenim postajama mjereno od 8 do 11°C, a u 13h temperatura se uglavnom kretala od između 12 i 15°C.

Sve ovo navedeno može se vidjeti na sljedećoj slici.

Sunce će biti kratkog vijeka, jer iz zapadnog Sredozemlja već pristiže veća količina vlažnog i nestabilnog zraka (naslovna), koja će se idućih dana manifestirati kroz obilniju kišu, posebno na sjevernom dijelu Jadrana i u Gorskom kotaru. Može pasti i preko 100 mm kiše.

Detaljnu prognozu po danima donosimo u nastavku.

Već do prvih sati subote nova količina oblaka trebala bi stići na područje PGŽ, a već u noćnim satima može pasti i malo kiše. Kako dan bude odmicao kiša će biti sve češća pojava posebno na riječkom području i na zapadu Gorskog kotara. Do večeri će se oborine proširiti na većinu područja, a najintenzivnije bi trebale biti duž obale i na zapadu Gorskog kotara, dok se na otocima i preostalom dijelu Gorskog kotara očekuje manje kiše.
Zapuhat će umjereno do jako jugo na Kvarneru, koje do kasne večeri može imati i olujne udare. U Kvarneriću jugo može biti i vrlo jako s olujni udarima. U Gorskom kotaru južni vjetar i jugozapadnjak bit će umjereni do umjereno jaki.

U nedjelju će plitka dolina s Atlantika približiti se do naših krajeva. Zadržat će se oblačno vrijeme s čestom kišom, lokalno i preko 50 mm kiše može pasti u PGŽ. Na jugu regje bit će i dalje vjetrovito s umjerenim do jakim jugom, jedino će na riječkom području jugo oslabiti i okrenuti na prolazno do umjerenu buru. U Gorskom kotaru također će se nastaviti vjetrovito vrijeme uz jugozapadni vjetar.

Niti ponedjeljak neće donijeti smirivanje vremena u PGŽ, jer će se plitka dolna zadržavati u našoj blizini. Tijekom dana bit će oblačno, s manje kiše i manje vjetra nego dan prije, ali se jačanje oborina očekuje navečer, iz razloga što će se preko našeg područja premještati frontalni poremećaj praćen kišom, uz mogućnost pljuskova s grmljavinom.

U noći na utorak i tijekom utorka može pasti i novih 50 mm kiše lokalno. Ponovno će ojačati jugo na Kvarneru, jugozapadnjak u gorju.

Frontalni poremećaj će napustiti naše krajeve uz slabljenje, a za njim će se uspostaviti djelovanje anticiklone čije će se središte nalaziti nad istokom i sjeveroistokom Europe.

Srijeda i četvrtak bit će djelomice sunčani s hladnijim jutrima, a tijekom dana temperature će malo porasti. Puhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, tijekom petka fronta koja će doći do Alpa, destabilizirat će područje južnije od ovog planinskog masiva, što znači da će nam opet u jugozapadnoj struji iz Italije stizati vlažniji i nestabilniji zrak.

Nestabilno bi se trebalo zaadržati i za vikend, s naznakom jakog hladnog prodora potkraj nedjelje. No, sad smo već otišli predaleko. Nazovimo ovo samo potencijalom.

Ono što se ne može izbjeći je da nam od subote do srijede ponovno stiže lokalno vrlo obilna kiša u PGŽ s puno vjetra i temperaturama oko ili malo iznad prosjeka.

Sličan sadržaj