Novi tjedan donosi stabilizaciju vremena te povratak ugodne poslijepodnevne topline

Nakon skoro dva tjedna ciklonalnog utjecaja, napokon ulazimo u period stabilnijeg vremena. Stabilno vrijeme donosi nam prostrana anticiklona smještena centrom kod Skandinavije, a prostire se po čitavoj sjevernoj Europi te svojom jačinom utječe na vrijeme kod nas i odbacuje ciklonalne sustave van Europe. Ta bi se anticiklona mogla zadržati oko Skandinavije duži period, što nama potencijalno znači stabilno vrijeme.

Sinoptička situacija nad Europom

Ponedjeljak donosi djelomice sunčano vrijeme, više će naoblake biti na području Gorskog kotara, gdje sredinom dana može pasti i poneka kap kiše. Bura će od jutra pojačati na jaku s olujnim udarima, te tijekom dana može stvarati probleme u prometu, a navečer će oslabjeti na slabu do umjerenu. Temperature zraka će se kretati od jutra između 7 °C i 12 °C te po danu oko ili koji stupanj iznad 15 °C, a u Gorskom kotaru za 5 °C niže temperature.

U utorak će prevladavati vedro vrijeme, bura će se ujutro smiriti, a tek navečer nešto vjetra može biti na senjskom području. Jutarnje temperature zraka će se zbog slabljenja vjetra sniziti, te će ujutro biti između 2 °C i 7 °C, a u Gorskom kotaru uz mraz i slabe minuse, dok će se tijekom dana temperature biti slične kao u ponedjeljak, 14 °C do 18 °C.

U srijedu će se sredinom dana biti slabe naoblake koja će se navečer malo popuniti, vjetar će tijekom poslijepodneva zapuhati najprije slab, a navečer i umjereno jak, posebice podno Velebita. Jutro će temperaturno biti slično utorku, a mraza će ponovno biti u Gorskom kotaru, a tijekom dana na Kvarneru će mjestimice prelaziti 20 °C, a na području Gorskog kotara do 15 °C.

Denis Hren

Sličan sadržaj