Novi toplinski val je pred nama| Potkraj utorka mogućnost pljuskova | Zapuhat će bura

Proteklog tjedna bili smo svjedoci izraženog toplinskog vala, ne samo u Hrvatskoj nego diljem Europe, pri čemu su lokalno oboreni temperaturni rekordi za mjesec lipanj, ponegdje i apsolutne vrijednosti u povijesti mjerenja za to područje, kao npr. u Hvaru. Osvježenje koje je stiglo u protekla dva dana stvorilo je podnošljivije vremenske prilike, no ulaskom u prvi tjedan srpnja ponovno nam siže “doza” nešto izraženije topline.

Trenutno na naše područje utječe oslabljeno anticiklonalno polje. To će polje danas i sutra izgurati ciklonalna aktivnost koja se prostire po Skandinaviji, a naše će područje biti tek rubno zahvaćeno pa će i nestabilnosti biti ublažene, a prilikom toga stići će i blago osvježenje.

Ponedjeljak donosi potpuno vedro i vruće vrijeme. Vjetar tijekom dana slab južnih smjerova, u Gorskom kotaru jugozapadnjak. Jutro toplo, na Kvarneru od 18 °C do 23 °C, u Gorskom kotaru između 15°C i 20 °C. Tijekom dana posvuda vruće, na Kvarneru između 29 °C i 34 °C, u Gorskom kotaru od 25°C do 31 °C.

Utorak donosi još malo toplije vrijeme, a kasno navečer i brzopoteznu oslabljenu frontu. Do navečer će prevladavati pretežno vedro, a zatim uz prolazak fronte u Gorskom kotaru i na dijelu Kvarneru može biti lokalnih nestabilnosti. Vjetar tijekom dana vrlo slab promjenjiva smjera, a navečer u okretanju na umjerenu do jaku buru, osobito podno Velebita gdje bi moglo biti i olujnih udara. Jutarnja temperatura od 17 °C do 22 °C, uz more i koji stupanj više, a u Gorskom kotaru od 15 °C do 20 °C. Tijekom dana vruće, na Kvarneru između 30 °C i 35 °C, a u Gorskom kotaru ipak ugodnije, od 26 °C do 31 °C.

Od srijede na Kvarneru stabilnije. Prevladavat će pretežno vedro dok bi se u Gorskom kotaru naoblaka trebala zadržati do kasno navečer kada slijedi postupno kidanje. Bura će na Kvarneru ujutro biti na vrhuncu, a zatim će slabjeti. Jutarnje temperature na Kvarneru od 16 °C do 21 °C, u Gorskom kotaru između 13 °C i 18 °C. Tijekom dana na Kvarneru nešto ugodnije nego tijekom utorka, između 28 °C i 33 °C, u Gorskom kotaru osjetno svježije od utorka, te će se temperature zraka kretati od 17 °C do 22 °C.

Što se tiče dugotrajnih tendencija, oba modela (ECMWF, GFS) do kraja tjedna ne vide povratak paklenih vrućina. Međutim, atmosfera bi mogla biti nestabilna pa tijekom dana postoji mogućnost za lokalni razvoj grmljavinskih nestabilnosti, ponajviše u Gorskom kotaru i zaleđu Rijeke.

Sinoptička situacija nad Europom

Sličan sadržaj