OBILNA KIŠA I OLUJNO JUGO NA JADRANU (FOTO)


Ciklona koja je potopila Sardiniju, tijekom utorka sve je naglašenije djelovala na vrijeme i u Hrvatskoj, posebno na Jadranu pa je kako je dan odmicao izvještaja o pljuskovima s grmljavinom bilo je sve više, diljem obale.

Kiše je najviše palo u Dalmaciji, i do 80 mm, posebno na srednjodalmatinskim otocima. Na sjevernom Jadranu palo je do 60 mm kiše.
Što se PGŽ tiče, Na Kvarneru je 60 mm palo u Voloskom, Poljanama iznad Ičića 59 mm, Opatiji 50 mm, Preluku 44 mm, Kukuljanovu 37 mm, dok su Čavle mjerile 35 mm.
Od gorskih postaja najviše je dobio Platak, 26 mm, dok je automatska postaja Velika Lešnica kod Broda na Kupi imala izmjerenih 11 mm kiše. (izvor svih podataka Pljusak.com)

Tijekom večernjih sati utorka na Kvarneru je bilo i izraženijih grmljavinskih nestabilnosti.
Rab, foto: Bojana Lilić

Trenutno na Kvarneru uglavnom kiša izostaje, pljuskovi su rijetki i lokalni, ima ih na području otoka Krka i u Gorskom kotaru.

Osim kiše, probleme na Jadranu pravilo je i lokalno olujno jugo, koje je radilo i materijalnu štetu, a posebno na otoku Hvaru. Uz sve to, dio sjevernog Jadrana imao je visoku plimu, pa je u utorak ujutro poplavljena bila riječka tržnica.
Foto: Daniel Agapito

Problema s plimom moglo bi biti i tijekom srijede zbog približavanja ciklone, koja u ovim trenucima ulazi na kopno srednje Italije (naslovna). Tijekom srijede ona će svoj put nastaviti u Jadran, a zatim se premjestiti u unutrašnjost Hrvatske.

S njenim prolaskom neće doći do trajnije stabilizacije, jer već u četvrtak na vrijeme će djelovati nova ciklona koja bi se trebala stvoriti u Ligurskom moru, kao posljedica spuštanja hladnog zraka sa sjevera do Sredozemlja.
Ova će ciklona početi povlačiti hladniji zrak pa već u četvrtak u najvišem gorju Gorskog kotara očekujemo i snijeg, dok bi se u nizine Gorskog kotara snijeg trebao spustiti u ponedjeljak, ukoliko situacija na sinoptičkim kartama ostane istovjetna sadašnjoj.
To bi značilo da stižu niže temperature i bura na Kvarneru, a vidi se i promjenjivo vrijeme. Reklo bi se, prava kasna jesen.

Kamenjak, foto: Sendi Smoljo

Sličan sadržaj