OBILNA KIŠA I ORKANSKI UDARI BURE U DALMACIJI / OČEKIVANO VRIJEME IDUĆIH DANA

U prijašnjim javljanjima napisali smo kako PGŽ, osim južnog dijela proteklu ciklonu neće imati po čemu pamtiti. Nije bilo kiše, nije bilo vjetra, jedino što je jutros osvanulo malo svježije jutro zbog razvedravanja. U Dalmaciji potpuno druga priča.

Sudar hladne frone s toplinom i vlagom koja ju je dočekala u Jadranu, dovela je do toga da je lokalno u Dalmaciji bilo izrazitijeg grmljavinskog nevremena, a pala je i veća količina kiše, na dubrovačkom području i preko 100 mm kiše.
S prolaskom fronte zapuhala je bura koja je u Makarskoj imala i orkanske udare, a izmjeren je udar od 130 km/h.

Na sinoptičkoj slici Europe vidljivo je da na Atlantiku jača ciklona koja će nam u 3. dekadi dovesti do iznadprosječnih temperatura zraka. Bit ćemo izloženi jugozapadnoj struji, a slaba anticiklona sprečavat će dolazak atlantskim poremećajima. Samo strujanje zraka bit će vrlo slabo tako da su u unutrašnjosti mogući dani s dugotrajnom maglom, većem dijelu Jadrana puno sunca i iznadprosječne topline.

Namjerno kažemo većem dijelu, jer Rijeka neće spadati pod tu većinu. Unatoč anticikloni bit će dosta oblaka, a gotovo svakog dana može padati kiša. Riječko područje bit će među najhladnijima u Hrvatskoj. Dok će u Dalmaciji uživati u babljem ljetu, u Rijeci temperatura ne bi trebala prelaziti 15°C. Također, toplije će biti i na kvarnerskim otocima na kojima riječka orografija ne dolazi do izražaja.
U Gorskom kotaru promjenjivo oblačno s jutarnjom maglom, ali će i tamo sunca biti više nego u Rijeci.
Fotografija koju nam je poslala Irena Trkulja sa osunčanom Rijekom, od nedejelje će postati prošlost.

Po trenutnom rasporedu sustava nikakvo zahlađenje nije izgledno čak ni do kraja listopada.

Sličan sadržaj