Obilna kiša povisila vodostaje, rasla i Rječina

Robert Pichler@Rijeka
Robert Pichler@Rijeka

Obilne oborine koje su tijekom subote i nedjelje zahvatile riječko područje i Gorski kotar značajno su povisile vodostaje rijeka. Tako su na Rječini u mjestu Martinovo Selo na snazi privremeno bile i izvanredne mjere obrane od poplave uz vodostaj od 105 cm. U 00 sati i 40 minuta vodostaj je znatno opao te iznosi 77 cm zbog čega više nisu na snazi ni redovite mjere.
Rječina u centru Rijeke prema istom terminu bilježi pad vodostaja uz izmjerenih 121 cm, dok je u jutarnjim satima nedjelje on iznosio 149 cm.

Van Rijeke, zbog obilnih oborina porastao je vodostaj Kupe. U mjestu Hrvatsko, nedaleko granice sa Slovenijom na snazi je bilo izvanredno stanje – vodostaj je iznosio 388 cm, da bi tijekom dana izvanredno stanje bilo ukinuto, a u prvim satima ponedjeljka i dalje vrijede izvanredne mjere obrane od poplave.

Kad se vidi pala količina kiše, niti ne čudi takav nagli porast vodostaja. Samo je na Platku palo oko 400 mm kiše, a od službenih postaja valja spomenuti Crni Lug 146 mm, Delnice 125 mm, u Pargu 80 mm. U Rijeci je službeno od subote u 7h do nedjelje u 7h palo 74 mm kiše, ali je na automatskim postajama pala ponegdje i osjetno veća količina kiše. U riječkoj okolici Kukuljanovo je dobilo 85 mm, a Bakar 69 mm.
Otoci su također dobili kišu, ali osjetno manje, 48 mm u Malom Lošinju, a 46 mm u Rabu, najviše u Krku 63 mm. Bilo je i pljuskova praćenih grmljavinom.

Uz obilnu kišu, svoju ulogu odigrali su niski tlak i jak vjetar južnih smjerova, zbog čega su brojne rive na Kvarneru bile pod vodom.

Glavnina oborina je prošla, a povremena kiša bit će još moguća tijekom ponedjeljka i utorka. U utorak hladnije pa je potkraj oborina moguć snijeg u gorju. Zapuhat će bura i sjeveroistočnjak pa će se i vrijeme samo prolazno stabilizirati, jer bi za vikend opet trebala stići kiša.

Jadranovo, foto: Dario Grubišić
jadranovo, Dario

Čabar, foto: Tamara Trope Bilen
Tamara Trope Bilen Čabar

gif uploader

Sličan sadržaj