Obilnija kiša pala lokalno u Gorskom kotaru / Slijedi nekoliko stabilnijih dana

legnyomaskep2

Ciklona sa Sredozemlja koja danas djeluje na vrijeme, već ujutro do 8h najviše kiše donijela je Gorskom kotaru. Tako je u Crnom Lugu izmjeren 51 mm kiše, Delnicama 40 mm, a istovremeno u Pargu samo 6 mm.

Na Kvarneru, do 8h najviše kiše palo je u Bakru, a izmjereno je 20 mm, Omišalj je dobio 16 mm, Kukuljanovo 9 mm, Rijeka 4 mm, a na jugu je Kvarnera, kiše u navednom razdoblju palo najmanje.

Na automatskim postajama koje su mjerile količinu oborine od ponoći do 15h, situacija je sljedeća: Cernik 34 mm, Velika Lešnica 25 mm, Volosko 16 mm, Rijeka (Pehlin) 14 mm, Kukuljanovo 10 mm itd.

U Istri je palo vrlo malo kiše, prema podacima s lokalnih postaja i manje od 5 mm. Unutrašnjost je dobila i do 20 mm kiše, i to poglavito zagrebačko i karlovačko područje, dok je u Dalmaciji kiše palo najviše na krajnjem sjeveru, ali manje od 10 mm.

Prema naslovnoj fotografiji, ciklona trenutno ima 2 centra, jedan je na području Genovskog zaljeva, a drugi u sjevernom Jadranu, što znači da će se i dalje do kraja dana zadržati nestabilno vrijeme, uz mogućnost kiše.
Navečer će zapuhati bura koja će na istočnom priobalju biti povremeno i jaka. Bura znači i stabilizaciju vremena koja će nastupiti od četvrtka.

Do kraja kolovoza, prognostički modeli vide stabilnije, sunčanije i toplije vrijeme. Na Kvarneru bi temperatura mogla do 30°C, a u gorju neće previše iznad 20°C.
Najtoplije u Dalmaciji i Slavoniji, koje će vrlo vjerojatno kolovoz ispratiti s temperaturama i preko 30°C.

Od nedjelje, na red ponovno dolazi kiša.

Sličan sadržaj