Oblaci na koje valja obratiti pažnju i pojave koje uzrokuju

650x366_04101810_465505219

Za vrijeme nestabilnog vremena, vremenski uvjeti mogu se iz potpuno mirnih pretvoriti u vrlo opasne kroz samo 10 minuta.
Ispod vam predstavljamo neke od tih i otkrivamo da li i koje opasnosti u sebi nose.

Kumulonimbus
Oblak vertikalnog razvitka. Od cumulusa, cumulonimbus vizualno razlikuje njegov karakteristićni “nakovanj”, tj. gornji dio koji nema oštre obrise, već je rasplinut i razvucen u vodoravnom smjeru. Taj nakovanj u jako razvijenih Cb se često nalazi ispod same tropopauze. Druga pojava koja razlikuje Cb od Cu je obilna oborina (kiša, snijeg, tuča) i grmljavina. Cumulonimbus je olujni oblak; osim jake padaline i grmljavine, uz njega je često vezan i jak vjetar ispod donje baze. Vertikalne struje u oblaku su također izuzetno velikih brzina. Visina donje baze iznosi od nekih 200-300 metara pa preko kilometra; a debljina varira u slabije razvijenih od 3 kilometra (najčešće zimi), pa do preko 15 kilometara u jako razvijenih Cb (ljeti). Sastavljen je u donjem dijelu od vodenih kapi, u sredini od prehlađnih vodenih kapi, snježnih kristala i zrna grada, a u gornjem dijelu od ledenih kristala (nakovanj).
Daje jake oborine kiše, snijega i tuče, frekventno sijevanje i grmljavinu. Ponekad se iz ovog oblaka razviju pijavica i tornado, često i više njih zajedno iz istog oblaka. Može nastati svugdje gdje je izražena konvekcija (u nestabilnoj atmosferi, nad zagrijanim tlom, pri dizanju na ravni i hladne fronte, pri prelasku planinske prepreke, u podrućju mlazne struje i sličnim slučajevima).

Scud oblak
Scud oblak ili engl. scattered cumulus under deck, ili slobodno prevedeno, raštrkani kumulusi ispod podnice.
Kad se pojave, zloslutno vise vertikalno ispod kumulonimbusa. Neiskusno oko tada misli da stiže velika opasnost, tj. da se radi o funnel (lijevak) oblaku. Međutim, iako jako sliče funnelima, oni to nisu, a razlikuju se po svom “čupavom” obliku. Bezazleni su i ne rotiraju.

Shelf oblak
Shelf oblak, obično se formira na rubu nadolazeće fronte, s prednje strane, nagovještajući izraženo pogoršanje vremena, koje će uslijediti, a posebno ga karakteriziraju i jaki vjetrovi koji pušu pri njegovom dolasku.
Kad vidite ovakav neki sličan, čuvajte ga se!

Wall (zid) oblaka
Nastaje iz grmljavinske oluje. Može biti prmjerea od stotinjak metara do nekoliko kilometara. Ukoliko rotira postoji mogućnost da će tornado nastati kroz nekoliko minuta.

Funnel (lijevak) oblak
Lijevkasti oblačni izdanak ili oblačna “surla” (lijevkasti oblak) koja izlazi iz baze oblaka. To je oblačna manifestacija snažnog vihora (tornada, pijavice). Oblak nikada ne dođe do tla, a dođe li nastaje tornado na kopnu, pijavica nad vodenom površinom.

Tornado
Tornado je zračni vrtlog razorne snage. Spušta se iz veoma razvijenog kumulonimbusa u obliku tamnog, gotovo vertikalnog stupa, šrokoga pri zemlji od nekoliko metara do nekoliko stotina metara.
U blizini tla nestabilna zračna masa je topla i vlažna i relativno je hladnija u gornjim dijelovima atmosfere. Topli i vlažni dio zraka diže se i sastaje s hladnim i suhljim. Povećanjem vlage započinje jače kondenziranje u kapljice vode i tada se energija (toplina) otpušta u okolni zrak, što je dovoljno da se uzlazno strujanje nastavi penjati. To se sve događa u oblaku kumulonimbusu (grudasto-kišnom oblaku), najnestabilnijemu i najopasnijemu od svih deset rodova oblaka. Strujanje toplog zraka se u oblaku sudara s ostalim strujanjim hladnijeg silaznog zraka i tada oblak počinje pokazivati vidljive rotacije koje se zbog sile teže pružaju do tla.
Tornado nosi sve pred sobom, a ovisno o olujama kakvim nastaje može imati razornu jačinu i trajati do sat vremena. U tom vremenu može razoriti cijeli grad.

Nakovanj oblak – kumulonimbus
Nakovanj nastaje na ravnoj površini kumulonimbusa. Posebnost je da se mogu izrazito visoko razviti nad kumulonimbusom, a munja iz takvih oblaka može udariti i van grmljavinske oluje. Izraz “grom iz vedra neba” upravo je nastao kao posljedica djelovanja tog oblaka.

Mamatusi
Viseća ispupčenja na donjoj površini oblaka, koja podsjećaju na dojke. Ova dopunska odlika pojavljuje se većinom na Cirrusima, Altocumulusima, Altostratusima, Stratocumulusima i Cumulonimbusima.
Mogu se pojaviti ispod nakovanja ili grmljavinskih oluja, rjeđe od njih nastaje i slabija grmljavinska oluja.

Asperatus oblaci
Undulatus Asperatus ili asperatus je formacija oblaka koja je klasificirana tek 2009. godine od strane CAS-a (Cloud Appreciation Society). Prije toga, zadnja klasificirana vrsta oblaka je nazvana cirrus intortus, davne 1951. godine. Svjetska Meteorološka Organizacija je smatrala kako je dala imena svim mogućim formacijama oblaka no naša promjenjiva globalna klima je znanstvenike i javnost ostavila bez daha prije tri godine s najčudnijim oblicima pare i ledenih kristala u planetarnoj atmosferi.
Asperatus na latinskom jeziku ima nekoliko značenja: grub, uzburkan, olujni ili težak. Svako od ovih značenja se može pripisati tmastim i dinamičnim niskim formacijama ove vrste oblaka.
Iako smo do sada imali priliku vidjeti asperatuse po cijelom svijetu, najčešće se pojavljuju nad SAD-om, Kanadom, Britanijom, Skandinavijom, Rusijom i polarnim predjelima, no neki su znanstvenici mišljenja da se oni zapravo vide najčešće nad tim predjelima jer su zabilježeni nad naseljenim predjelima, dok su polarni predjeli dobro pokrivenim različitim kamerama koje snimaju područja oko južnog i sjevernog pola.
Osim njihovog interesantnog izgleda koji izaziva strahopoštovanje, gotovo se ništa više ne zna o asperatusima. Kraljevsko Meteorološko Društvo Velike Britanije (Royal Meteorological Society – RMS) je započelo znanstvena istraživanja, kako bi se otkrilo na koji način nastaju asperatusi, bez obzira na brojne fotografije širom svijeta, znanstvenici nemaju ideju koji mehanizmi stvaraju ovakve oblake i zašto prije početka ovog milenija nitko nije primijetio asperatuse u obliku u kojem ih vidimo danas.
Danas se undulatus asperatus (turbulentni asperatus) smatra olujnim ili najnižim i natmastijim asperatusom, s druge strane asperatusi su oblaci koji se uglavnom pojavljuju u jutro bez stvaranja oluje, munja i gromova. Oni se obično rasprše tijekom jutarnjih sati.
Obično se opisuju kao oblaci koji izgledaju kao uzburkano more.

Sličan sadržaj