Od ciklone više oblaka nego kiše / U ponedjeljak mogućnost olujnih udara bure na Kvarneru

web_fronte_sutra12

Na proteklu ciklonu koja je tijekom subote djelovala na vrijeme ne treba previše trošiti riječi. Kada padne tek 1 mm kiše u najboljem slučaju, dovoljno se kaže o “snazi” ciklone.
Nije došlo do formiranja sekundarne ciklone u Sredozemlju pa je to i glavni razlog izostanka konkretnijih oborina, jer je ciklona premještajući se preko Francuske u smjeru juga izgubila na snazi.
Kiše je bilo u tragovima ili je tek zabilježena koja decimala iznad 0 mm, a jedino je u Crnom Lugu zabilježen “čak” 1 mm oborine.

Nedjelja je već donijela sunčanije vrijeme i temperature koje prelaze 10°C na Kvarneru, a čak je i u Gorskom kotaru temperatura iznad 5°C.

Ipak, ovako toplo vrijeme ne bi trebalo biti u prvom dijelu sljedećeg tjedna. Zapuhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima. Samim time i temperature će biti niže, a s njima i osjet hladnoće.

Bura može stvarati poteškoće u prometu duž Jadranske magistrale, a vjetar bi mogao otežavati promet i na A6 kroz Gorski kotar.

Ona će nastati kao posljedica razlike u tlaku između snažne anticiklone na sjeveroistoku Europe i ciklone sa Sredozemlja koja se može vidjeti na naslovnoj ilustraciji DHMZ-a.

Sličan sadržaj