Od jačine bure pala fasada sa zgrade: U Splitu puše najjača bura u posljednjih 10 godina!


Na Splitskom području u jutarnjim je satima zabilježen orkanski udar bure od 155 kilometara na sat što je najjača bura u posljednjih deset godina u Splitu, doznaje se od Rade Popadića, osnivača portala Crometeo koji se bavi motrenjem i prognoziranjem vremena. “Na Meterološkoj postaji na Marjanu jutros je službeno evidentiran orkanski udar koji je puhao brzinom od 155 kilometara na sat, a tako snažan orkan na splitskom području nije zabilježen u posljednjih deset godina”, rekao je Popadić za Hinu.

Podsjetio je kako je snažniji orkanski udar vjetra od današnjih 155 kilometara na Metereološkoj postaji Marjan zabilježen 14. studenoga 2004. godine kada je brzina bila veća od 170 kilometara na sat.

Dalmatinski portal objavio je video snimku na kojoj se vidi kako je bura odlomila dio fasade sa zgrade u Splitu! Dogodilo se to iza 13 sati i samo srećom nema ozlijeđenih!

Split: Bura pokvarila delekovod, pomorski promet u prekidu

Jaki udari bure i sjevernog vjetra koji su od nedjelje popodne zahvatili Split i okolicu, te u noći bili u pojačanju, prekinuli su trajektne i katamaranske veze s otocima, a bilo je i više intervencija vatrogasaca zbog stabala koja je čupala bura.

Zbog jakog vjetra došlo je do kvara na dalekovodu, pa su stanovnici Korešnice kod Splita jutros bez struje. No radi se na uklanjaju kvara.

Po izvješću HAK-a, u prekidu su trajektne linije: Split-Supetar, Sućuraj-Drvenik, Split-Rogač, Sumartin-Makarska te katamaranske linije: Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Korčula-Hvar-Split i Vis-Split.

Splitski i makarski vatrogasci sinoć i jutros su morali intervenirati zbog srušenih stabala. U Splitu je u 22.50 sati preko prometnice u Križanićevoj ulici palo stablo i oštetilo parkirani osobni automobil.

Prema prvim informacijama makarskoga Gradskog centra Osejava, olujna bura nije pričinila veće štete na gospodarskim ni drugim objektima, a manje štete zabilježene su na prometnim znakovima, reklamama, tendama, u maslinicima i borovoj šumi.

Vjetar rušio stabla i lomio grane

Jutros oko tri sata dva su bora pala preko ceste kod hotela Lav zbog čega su intervenirali pripadnici DVD-a Podstrana. Tri sata kasnije velika grana bora pala je na cestu u Šimićevoj ulici u Splitu, dok se bor opasno nagnuo i zaprijetio da će pasti te su na terenu djelatnici Parkova i nasada.

U Makarskoj, na adresi don Mihovila Pavlinovića, vatrogasci su tijekom noći na teren morali zbog palme koja nije izdržala udare vjetra. Petero vatrogasaca je s dva vozila došlo intervenciju, ispilali i uklonili palmu.

Osim uklanjanja stabala s prometnica vatrogasci su imali posla i sa požarima, pa su tako u u nedjelju oko 17 sati primili dojavu o požaru u Lisjak – Bisku, a već desetak minuta kasnije stigla je nova dojava o manjem požaru trave na padinama Mosora iznad vodospremnika.

Na Makarskom primorju puše bura olujne jačine prosječnom brzinom od osamdesetak, a na udare i do 130 kilometara na sat. Zbog jakog vjetra vozačima se preporuča pozornija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko od Makarske, na Baškom Polju kao i na brzoj prometnici od Baškog Polja do južnog ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu.

U Splitu se jutros temperatura spustila na 0, a u Makarskoj na 1 stupanj Celzijev, dok je na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri jutros izmjereno minus 14,4 stupnja Celzijusa.

U splitskome Pomorskom-meteorološkom centru najavili su da će tijekom dana jaka do olujna bura i sjeverni vjetar postupno slabiti, dok će more iz umjereno valovitog prijeći u jače valovito.

Bura poremetila zračni, pomorski i cestovni promet

Jaka bura koja jutros puše na dubrovačkom području, čiji udari mjestimično prelaze 100 kilometara na sat, uzrokuje brojne probleme u tamošenjm zračnom, cestovnom, kao i pomorskom prometu.

Prema informacijama iz Zračne luke Dubrovnik, tamo jutros nema ni slijetanja ni polijetanja, a putnici koji su jutros trebali linijom Croatia-e Airlines letjeti za Zagreb autobusima su upućeni u splitsku zračnu luku. Prema rasporedu letenja u dubrovačku zračnu luku do 14 sati, kada je najavljeno djelomično smanjivanje vjetra, trebali bi sletjeti zrakoplovi British Airwaysa i Croatia Airlinesa, no za sada je upitno hoće li to biti moguće.

Pomorski promet prema Elafitskom otočju teče redovno, a u prekidu su katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Korčula-Hvar-Split, doznaje se iz dubrovačke Lučke kapetanije.

Također, zbog jakog vjetra za sve oblike prometa zatvoren je i most dr. Franja Tuđmana, a obilazak je kroz Sustjepan. Jak vjetar također povremeno usporava promet na dionicama autoceste A1: tunel Sveti Rok- vijadukt Božići, Skradin-Bisko, Šestanovac-Vrgorac i Ploče-Karamatići.

U splitskome Pomorskom-meteorološkom centru najavili su da će tijekom dana jaka do olujna bura i sjeverni vjetar postupno slabiti, dok će more iz umjereno valovitog prijeći u jače valovito.

Popravak kvarova na dalekovodima: Podvelebitska kućanstva bez struje

Pod snažnim udarima bure i po velikoj hladnoći oko 150 radnika HEP-a iz Gospića, Rijeke, Crikvenice i njihovi kooperanti u ponedjeljak su ujutro nastavili radove na popravku kvarova što ih je bura i snježno nevrijeme prouzročilo na dalekovodima i niskonaponskoj mreži u podvelebitskom primorju gdje je većina kućanstava već peti dan bez strujue.

“Na to će područje biti dopremljeno još nekoliko agregata velike snage pa bi strujom moglo biti opskrbljeno područje Lukova Otočka i Ažić Lokve kraj Senja te Dubrave i Čačića kod Karlobaga”, doznaje se od voditelja Pogona gospićke “Elektrolike” Marka Brkljačića u Karlobagu.

U HEP-u kupce na tom području mole za strpljenje jer se ulažu maksimalni napori da to područje što prije dobije električnu struju.

Izvor: HINA
Naslovna foto: Bura u Makarskoj/ Toni Katic

Sličan sadržaj