Od nedjelje nestabilnije / U nedjelju moguće i jače grmljavinsko nevrijeme

@ Josip Dujmović
@ Josip Dujmović

Prolaskom fronte u ponedjeljak navečer, koja je ne samo Rijeci donijela trosatno grmljavinsko nevrijeme uz pojavu i tuče, nastupila je anticiklona, odnosno stabilnije i sunčanije vrijeme, iako su još pljuskovi bili prisutni tijekom utorka i srijede, većinom lokalno u Gorskom kotaru te riječkom zaleđu, a vrlo slabe kiše bilo je čak i u petak mjestimice na Kvarneru.

S frontom je pristigao i nešto hladniji zrak pa je trebalo vremena da se atmosfera opet zagrije iznad 25°C. To se u Rijeci dogodilo tek u petak, kada je izmjerena najviša dnevna temperatura od 26°C. Istu temperaturu imali su i Omišalj i Rab. Visokih 25°C izmjereno je u Pargu, dok je najtopliji bio Mali Lošinj s 27°C.

S tim temperaturama PGŽ je bila daleko od najtoplijih dijelova Hrvatske, jer su Karlovac i Bilogora bili najtopliji s 30°C, s time da je u Karlovcu zabilježen i prvi ovogodišnji vrući dan (TMax > 30°C).
Osim njih, odmah korak ispod, na 29°C bili su Osijek, Zagreb, Sisak, Slavonski Brod, Bjelovar.

Visoke temperature ugrijale su i more čija se temperatura sada kreće oko 20°C, a u Puli je u subotu izmjereno i 21°C, u Dubrovniku u petak i 22°C.

Međutim, ovo stabilnije vrijeme kratkog je daha, jer se sa jugozapada Europe približava polje sniženog tlaka zraka, a u sklopu plitke ciklone zapadno od Portugala.
To će polje posebno tijekom nedjelje utjecati na vrijeme gdje su lokalno moguća i izraženija grmljavinska nevremena.

Kruženje vlažnog i nestabilnog zraka nastavit će se i u novom tjednu. Tako će svaki dan postojati mogućnost za pljuskove s grmljavinom, ali ni sunca neće nedostajati. Zbog toga se ni temperature neće znatnije mijenjati ili će čak biti i malo niže, tako da o nekom konkretnijem ljetu, bar kada je PGŽ u pitanju, za sada nema ni govora.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj