Od početka prosinca u Malom Lošinju i Rabu palo preko 70 mm kiše / Vrijeme za vikend i zimska najava novog tjedna

obor

I u prosinac su postaje u PGŽ, što se tiče kiše, startale vrlo “ažurno”. Ciklona koja je došla iz zapadnog Sredozemlja, donijela je južnim kvarnerskim otocima i obilniju kišu.

Prema 24h podacima DHMZ-a, od jutros u 7h na postajama u PGŽ najviše kiše palo je u Rabu, 28 mm. U Malom Lošinju palo je 26 mm. Manje kiše dobilo je riječko područje. Rijeka i Kukuljanovo 6 mm, a Bakar 5 mm. Najmanje kiše, tj. preciznije oborina, palo je na području Gorskog kotara. Delnice su mjerile 4 mm, a Parg 2 mm, dok Crni Lug nije dojavio ništa.
S jutrošnjim oborinama Rab je već na 79 mm u prosincu, Mali Lošinj 73 mm (prosjek 103 mm), riječko područje je na oko 50 mm (prosjek za Rijeku 161 mm), dok je Gorski kotar dobio do 40 mm oborine (u Pargu prosjek 173 mm).

Onako ugrubo rečeno, do kraja tjedna slično, a u novom tjednu nešto različitije vrijeme. Više detalja u nastavku.

SINOPTIČKA SITUACIJA DO PONEDJELJKA

Prostrana ciklona sa zapadnog i srednjeg Sredozemlja podržava i nad Jadranom nestabilno vrijeme. Trenutno se nalazi zapadnije od Sardinije i Korzike, a u dane vikenda prići će malo sjevernije, u smjeru Genovskog zaljeva, a zatim se spustiti u Tirensko more. Cijelu tu aktivnost koja se očekuje možete vidjeti na sljedećoj animaciji. Primjetite kako u nedjelju u 13h, fronta će biti nad sredNjom Europom, a već do 19h doći skoro do Grčke.

output_bDmSj5

Fronta i ciklona će povući hladnoću sa sjevera. Već do večernjih sati ponedjeljka, fronta sa hladnijim zrakom zahvatit će područje sve od Francuske do Grčke. I tu ćemo stati s opisom sinoptičke situacije te se okrenuti vremenskoj prognozi.

VREMENSKA PROGNOZA DO PONEDJELJKA
Vikend će tako biti vrlo sličan svojim prethodnicima, zbog djelovanja spomenute Sredozemne ciklone. Na Kvarneru će postojati mogućnost povremene kiše, a u gorju cijeli splet oborina, od kiše do snijega, još možda ponegdje čak i kiša koja se smrzava.
Kako smo rekli, a i vidjeli ciklona će napraviti cijeli zaokret duž Sredozemlja, ali se neć raspasti, što je bitna stavka za događanja u sljedećem tjednu.
Cijelo vrijeme povlači sve hladniji zrak sa sjevera, što je “okidač” za spuštanje hladne fronte potkraj nedjelje. Tada će već u gorju oborina okrenuti na snijeg, u najvišem gorju.
Kako je ta ciklona prisutna već od 4. prosinca, “ispucat” će svu svoju energiju i više neće biti sposobna za ništa osim za raspadanje tijekom ponedjeljka.
To vam je kao u atletici, kad na duge pruge imate “zeca” koji vuče utrku da bi se srušio neki rekord.
Ovdje u meteorologiji, naš će “zec” odraditi svoj dio posla, usmjeravajući hladnoću na naše područje, tj. dio Europe u kojem smo i mi.
To konkretno znači, povremene oborine još u prvom dijelu ponedjeljka, a onda s raspadanjem ciklone, prolazno će nestati i njih.

SINOPTIČKA SITUACIJA OD UTORKA
Sredozemna ciklona raspast će se tijekom ponedjeljka, ali već će odraditi značajan posao usmjeravajući hladan zrak tj. hladnu frontu u toplo Sredozemlje. Zbog toga će na području Ligurskog mora, ne baš Genovskog zaljeva doći do formiranja sekundarne ciklone, čiji prikaz možete vidjeti ispod.

Ona će se pomalo neobičnom putanjom do srijede spustiti skroz do Afrike, stvarajući razliku u tlaku između sjevera i juga.
Potom bi se u priču mogla samo kratko umiješati Azorska anticiklona i donijeti malo stabilizacije, ali i topline po visini.
Za kraj tjedna vidi se prolazak jedne jače fronte sa sjeverozapada uz jaku ciklonu, ali previše smo otiši daleko da bi se moglo reći da će se sigurno ostvariti.

VREMENSKA PROGNOZA OD UTORKA
Vratimo se na sekundarnu ciklonu u Ligurskom moru. Još dok bude na tom području zbog dovoljno vlage i dovoljno hladnoće po visini, rezultirat će povremenim snijegom u Gorskom kotaru, ali i na najvišim predjelima riječkog zaleđa, uglavnom iznad 700 metara.
Na Kvarneru pretežno oblačno vrijeme, uz mogućnost za malo kiše.
Ne očekuju se neke značajnije oborine, jer će ciklona brzo odmicati na jug Italije stvarajući razliku u tlaku, a to pak znači mogućnost i za orkanske udare bure na Kvarneru.
Bit će hladdno, a osjetu hladnoće, doprinosit će bura.

Po odmicanju ciklone na jug, trebala bi nastupiti prolazna stabilizacija s hladnijim vremenom posebno ujutro.

Na kraju sažetak svega napisanog. Do kraja tjedna nestabilno vrijeme, zbog ciklone iz Sredozemlja. Povremene oborine, na Kvarneru kiša, a u Gorskom kotaru miješanje oborina, prema nedjeljnoj večeri malo snijega zbog hladnog prodora.
U novom tjednu, ponedjeljak s malo oborina, a zatim u utorak ciklona sa snijegom u gorju i možda u najvišem rječkom prigradu. Nakon toga stabilnije i hladnije.

Sličan sadržaj