OD PRODORA NEĆE BITI NI “P”, ZA DUGOTRAJNU ANTICIKLONU “NEMA ZIME”


Prošlog tjedna započeli smo s prvim pisanjem o hladnom prodoru koji bi uz aktivno Sredozemlje, Hrvatskoj donio zimu. Od tada, svakim danom pomono smo pratili i izvješavali o promjenama situacije. U početku su modeli bili usuglašeni, uporno dajući sličnu situaciju, a onda je u ovom tjednu počelo razilaženje da bi na kraju ostali i bez prodora i bez zime. Kako onda neki mogu najavljivati povijesnu zimu, kad se ni 5 dana ranije crtana situacija nije ostvarila i neće se ostvariti?

No, što je tu je, osim promjenjive naoblake i malo bure neće biti ničega vrijednog spomena. Neće biti ni jačeg zahlađenja, a odmah po prolasku ovog uglavnom suhog prodora (naslovna), zavladat će anticiklona, a ono što će se dogoditi idući tjedan rijetko se događa.
Modeli vide anticiklonu od Afrike do Skandinavije, dok će se slabi prodori premještati istočnije pa možda pokupimo kakav zalutali “metak” sa sjeveroistoka, ali sve je to jedno veliko ništa bar što se ove dekade tiče. Dok god je takva situacija, na nikakve konkretnije oborine ne možemo računati, jer će anticiklona raditi blok i sprečavati i prodorima i vlagi dolazak do nas. Ponavljamo, nešto možda ipak dođe preko “ruskih” vrata, ali sve su to mrvice.

Ovakav položaj sustava garantira iznadprosječne temperature Jadranu, temperature i preko 15°C lako su moguće. Za unutrašnjost vrlo je bitno (ne)postojanje dugotrajne magle. Bude li je unutrašnjost će imati tzv. “umjetnu zimu” jer će hladnoća ostati zarobljena u prizemnom sloju i temperature će možda biti tek koji stupanj iznad 0°C. Izostane li pojava dugotrajne magle, a to ovisi naravno o prisutnosti vjetra pod djelovanjem anticiklone, temperature bi na kopnu mogle biti vrlo slične onima na moru.

Ono što je zabrinjavajuće je mogućnost da spomenuti anticiklonalni “gorostas” do početka 3. dekade ostane nad Europom postojan, što bi nam dalo ekstremno topao prosinac i ekstremno sušan.
Šanse da će anticiklona opstati do 20. prosinca veće su nego kad je u pitanju ciklona, jer je anticiklona obično jednostavnija za prognozirati i dobro uspostavljena anticiklona teško se povlači.

Sličan sadržaj