OD SUTRA PROLAZNA STABILIZACIJA, MAGLA MOGUĆA I NA KVARNERU

Iznadprosječne temperature, velika količina vlage, oblaci i početkom tjedna dosta kiše obilježili su vrijeme proteklih dana, čineći riječko područje jednim od najhladnijih u Hrvatskoj.

Sustavi su tako posloženi da nikako ne odgovaraju ljubiteljima sunčanog vremena, a o buri se može samo sanjati. Ciklonalna aktivnost na Atlantiku diktira “igru” i sve dok je tako, nastavit će se dotok iznadprosječno toplog zraka sa jugozapada, zbog kojeg je malo istočnije od nas mjereno i preko 30°C.
Nama u PGŽ oblaci i vlaga povremeno zbog toga što poneka fronta s Atlantika ipak uspije doći do nas, jer ni anticiklona nije bila dovoljno jaka. Onda riječka orografija učini svoje i dobijemo konstatno oblačno vrijeme s malo oborina.
Ipak, oblaci, koliko god donose vlage, štite nas i od sunca pa tako na Kvarneru temperature su daleko od ljetnih vrijednosti koje ima Slavonija, a opet iznadprosječno visoke za doba godine.

Od nedjelje traje taj dotok vlage i oblaka u PGŽ. Ugrubo rečeno ne možemo reći da je vrijeme konstatno kišovito. Osim nešto više kiše tijekom ponedjeljka, sve ostalo je proteklo u znaku promjenjivo oblačnog vremena uz povremenu i slabu kišu, koju kap kiše ili uopće nema kiše, dok je na jugu, na otocima, bilo i dosta sunčanog vremena.
Sve to zbog spomenutog strujanja zraka po visini, utjecaja Atlantika, ali i ponekoj oslabljenoj fronti koju Atlantik pošalje.

Na slici se sve lijepo vidi. Dakle, ciklona na Atlantiku, označena s oznakom “T” povlači nešto hladniji zrak sa sjevera sebi, a nama koji smo s njene južnije strane, pošalje koju frontu u Sredozemlje, uz dotok toplog zraka sa jugozapada. Zatim Rijeka učini svoje zbog svog položaja i okruženosti planinama i nastane višednevno oblačno i tmurno vrijeme, s malo kiše i nešto sunca, što se upravo događalo proteklih dana.
I dok se to ne promijeni, neće doći do značajnije promjene vremena.

Od petka do nedjelje nakratko ćemo predahnuti (veći dio Kvarnera osim Rijeke) od pritjecanja vlage s Atlantika pa bi po modelima trebalo biti bar djelomice sunčano vrijeme, ali i dalje iznadprosječno toplo. Ono što je novost je da će ponegdje i na Kvarneru biti moguća magla, slično kao i u Gorskom kotaru.
Oblaci i kiša vraćaju se već u nedjelju, negdje od jutarnjih sati zbog prilaska novog poremećaja s Atlantika, čiji će se centar nalaziti nad Britanijom.
Namjerno smo Rijeku stavili u zagradu, jer se na riječkom području već i tijekom subote očekuju oblaci pa čak će i postojati mogućnost za malo kiše.

Niti u novom tjednu nema trajnije stabilizacije vremena, iako bi od sredine tjedna ponovno trebalo biti više sunca, ali sve dok se ne promijeni strujanje i ne smiri ciklonalna aktivnost Atlantika, ne treba očekivati trajnije stabiliziranje vremena, a “nemiran” Atlantik znači i jugozapadnu struju, toplinu i naravno “nemirnu” Rijeku s okolicom.

Naslovna: Otok Lošinj jučer, foto: Sandro Puncet

Sličan sadržaj