Olujna bura – glavna vijest nedjelje / Izgledi vremena u novom tjednu

1234973_548227142019060_2300678151720378213_n

Bura koja je ojačala tijekom subote na sjevernom Jadranu, još više dobiva na snazi tijekom nedjelje, a mjere se čak i orkanski udari. Prema podacima Pljusak mreže najjači udar od ponoći do 14h (33 m/s) zabilježen je na postaji Raspadalica u Istri, slijede Pag i Novalja (26 m/s), a olujnih udara bure bilo je i u Rijeci. Postaja Pehlin oko podneva izmjerila je 24 m/s. Preko 20 m/s izmjereno je još na otoku Susku.

Trenutno je bura i dalje glavna karakteristika vremena. Ometa, usporava ili u potpunosti prekida promet. Na jugu Kvarnera, mjestimice u Istri i na istočnom priobalju je i olujna, na riječkom području trenutno jaka, a u gorju ima jakog sjeveroistočnjaka.

HAK javlja:

Za sav promet zbog olujnog vjetra zatvorene su:
- autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca i Obrovca);
– državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
– Paški most.

Samo za osobna vozila otvorene su:
– autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostala vozila je DC3 kroz Gorski kotar);
– Jadranska magistrala (DC8) Bakar-Sveta Marija Magdalena,
– riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica i
– autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika.

Na Krčkom mostu zbog vjetra je promet zabranjen za I. i II. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:
– Stinica-Mišnjak (Rab) i
– Prizna-Žigljen(Pag)
– Novalja-Rab-Rijeka
– Mali Lošinj-Rijeka

Bura će izgubiti na snazi u drugom dijelu ponedjeljka, a ponovno ojačati već u srijedu.

Znak je to da će i u novom tjednu biti dosta bure, jake s olujnim udarima, ali će bar na Kvarneru zbog toga vrijeme biti i stabilnije. Bit će dosta sunca, ali i povremeno više oblaka. Oborine, ako i budu, bit će vrlo slabe.

Za Gorski kotar i Liku drukčija priča. Oblačnije sa sunčanim razdobljima, ali će naročito tijekom utorka i srijede, biti i povremenog snijega zbog djelovanja visinske ciklone koja se ne vidi na prizemnim kartama.
Sam kraj tjedna i u gorju bi trebao biti nešto stabilniji.

Temperature u prvom dijelu tjedna još dosta niske, a u drugom dijelu tjedna će posvuda porasti, naročito dnevne, dok će jutarnje zbog vedrijih noći biti nešto niže.

Međutim, zima se ne a pa tako prognostički modeli za početak posljednjih 10 dana ožujka vide konkretniju promjenu uz zahladnjenje, o čemu ćemo više reći kako se prognozirani period bude bližio.


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.

Foto: Novi Vinodolski
Goran/RIMETEO

Sličan sadržaj