Olujna bura na istoku Rijeke – Jačanje tek slijedi!

12273087_1232061073477635_11333989_n

Glavna vijest četvrtka, a svakako će biti i petka je bura, koja već do 15h bilježi olujni prosjek na istoku Rijeke, a na istočnom dijelu otoka Krka gotovo i orkanske udare.

Na automatskoj postaji smještenoj u sveučilišnom Kampusu, bura ne spušta ispod 20 m/s, što znači da puše olujnim prosjekom, a u Omišlju brzina vjetra doseže i 28 m/s, jako blizu orkanskih udara. Gotovo orkanski udar bure zabilježen je u 14:40 na automatskoj postaji Diričići na području Kostrene.

Osim na spomenutim lokacijama, iznimno je vjetrovito i na otoku Susku, gdje također puše olujna bura, ali i na istoku Istre gdje bura ima olujne udare.

Na ostatku riječkog područja bura je umjerena do jaka, s olujnim udarima. Vjetrovito je i u Gorskom kotaru posebno na prijevojima prema moru. Na snazi je cijeli niz upozorenja i zabrana koja prenosimo na dnu stranice.

Ovo što je trenutno nije ništa u usporedbi s onim što se tek očekuje. Prognostički modeli sugeriraju jačanje bure iza 19h na riječkom području pa će biti i orkanskih udara vjetra ili čak i orkanskog prosjeka! Sukladno tome bura će dodatno ojačati i na ostalom području, a glavnina vjetra očekuje se od četvrtka kasno navečer do petka ujutro. Zatim će vjetar oslabjeti.

Još jednom naglašavamo da će bura dodatno jačati pa bez neke veće potrebe sugeriramo da se ne boravi na otvorenom ili ide na put. Problema ima i u cestovnom i pomorskom prometu, a bit će ih i još. Bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će kontejnerski brod Grete Maersk kojeg očekuju na kontejnerskom terminalu u petak ujutro stići i hoće li uopće stići zbog bure, a ako i stigne teško da će moći pristati na vez terminala.

Situaciju pratite preko naše Facebook stranice, jer ćemo tamo redovno izvještavati o jačanju bure.

HAK: 15:40
Zbog orkanskog vjetra, za sve skupine vozila, zatvorene su:

dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, obilazak je državnim cestama preko Gračaca i Obrovca (DC50 i DC27) te
dionice Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga,
državna cesta Maslernica-Zaton Obrovački (DC54),
Paški most.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila) na:

autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika,
Krčkom mostu.

Jak vjetar usporava promet na autocesti A7 između GP Rupa i čvora Diračje i na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina.

U prekidu su:

trajektne linije: Prizna-Žigljen i Stinica-Mišnjak,
katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka.

Sličan sadržaj