Osvrt na dosadašnji kišni studeni / Nova fronta, ali uskoro i sunce

web_fronte_sutra12

Prema službenim podacima DHMZ-a, Rijeka je ovog studenog vidjela samo 20 sunčanih sati uz 131 mm kiše. Do prosjeka od 183 mm još je dosta, ali imajući u vidu što se tek očekuje, više je nego izgledno da će prosjek biti dostignut.

Mali Lošinj je imao gotovo duplo više sunčanih sati od Rijeke, a palo je 70 mm kiše, što je također još uvijek daleko od prosjeka koji iznosi 127 mm.

Podatak za Rab nažalost ne postoji, ali zato iz Parga stiže ekstremno kišan izvještaj. Palo je 244 mm kiše te je već sada prosjek premašen za 30 mm. Zanimljiv je podatak da je ovo mjesto na sjeveru Gorskog kotara imalo više sunčanih sati od Rijeke, a zabilježeno je više od 20 sati sijanja sunca.

To dovoljno govori, u kakvo je tmurno vrijeme Rijeka upala još 3. studenog. Od tada do danas dominiraju oblaci, nerijetko uz veće količine kiše, a najviše kiše u jednom danu palo je 7. studenog (62 mm).
Svemu je kriv Atlantik čija ciklonalna aktivnost ne prestaje tjednima. Uz ciklone, postoje i fronte koje nerijetko stignu do zapadnog Sredozemlja, gdje zbog toplog mora nastaju tzv. sekundarne ciklone.

Recept je dalje jednostavan. Do našeg područja u jugozapadnoj i južnoj struji potom stigne veća količina oblaka i vlage, što nerijetko rezultira obilnijim oborinama.
Uz kišu bude i jako vjetrovito zbog razlike u tlakovima pa je proteklih dana na Kvarneru bilo jakog do olujnog juga, ali se uglavnom radilo o umjerenom do jakom jugu s olujnim udarima.
S njim je stizala i toplina pa su se mjerile temperature i preko 20°C.

Ni dok ovo pišemo, oborine nisu napustile naše krajeve, jer se sa zapada približava dolina s frontalnim poremećajem (naslovnica: DHMZ), nakon koje će uslijediti kraća pauza pa ćemo u skoroj budućnosti vidjeti i sunce.

radar_anim

Sa zapada se približava doliina s frontalnim poremećajem koja će tijekom srijede premještati se iz područja zapadnog Sredozemlja prema istoku. To znači nastavak sličnog vremena.. Može pasti veća količina kiše u PGŽ, a na Kvarneru su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Po prolasku frontalnog poremećaja, na Kvarneru će zapuhati bura, a u gorju sjeveroistočnjak te će se i temperatura malo sniziti.

Zbog zadržavanja plitke ciklone nad našim područjem tijekom četvrtka, i u prvom dijelu dana bit će oblačno s povremenom kišom, lokalno i obilnijom. S odmicanjem ciklone na jugoistok oborine će prestati, ali će jačati bura te su na istočnom probalju mogući i olujni udari, dok se na području Gorskog kotara očekuju i olujni udari sjeveroistočnjaka.

Jačanje bure znači i stabilizaciju vremena tijekom petka. Na Kvarneru će biti sunčano, a u gorju može biti slabih oborina. Bura će oslabiti pa će i najviša dnevna temperatura biti u porastu, dok će jutarnje na mjestima s vedrinom biti niže.

Stabilizacija će biti samo prolazna. Ojačat će anticiklona, ali i brzo slabiti. Već od subote novo naoblačenje s kišom. Možemo reći da će se vratiti na staro. Fronta s Atlantika doći će do Sredozemlja i destabilizirati ga, a nama potom u južnoj struji stići će vlaga, oblaci, jugo i toplina.

Rtavn841

S takvim vremenom ispratit ćemo ovaj tjedan i započeti novi, koji bi uz dana u dan mogao izgledati isto. Puno oblaka, kiša, vjetar, toplina. I tako sve dok na stane Atlantik, a naznake zahlađenja postoje tek krajem mjeseca.

Sličan sadržaj