Osvrt na zagrijavanje stratosfere protekle zime i njene utjecaje na troposferu

Sažetak

Ova zima kod nas je nastavila niz toplijih i snijegom siromašnih obilježja, ali na globalnom nivou (Sjeverna hemisfera) temperature nisu bile niže još od 2014. godine. Većina stručnjaka slaže se da je razlog iznenadno stratosfersko zagrijavanje (SSW) koje se dogodilo početkom siječnja. To je bilo popraćeno s negativnom sjeverno-atlantskom oscilacijom (NAO, eng. North Atlantic Oscillation) i arktičkom oscilacijom (AO, eng. Arctic Oscillation). Ova dva indeksa znaju biti povoljna za zimske uvjete nad Europom, ali veći dio negativnog perioda spomenutih indeksa za južnu Europu bio je bez zimskih obilježja. U isto vrijeme Sibir i SAD bili su pod polarnim udarima, a SAD su imale i povijesno niske temperature i snijeg (paralizirane čak i najjužnije države Texas i Louisiana), gdje je 2.5 milijuna ljudi ostalo bez struje uz ljudske žrtve.

Zanimljiva veljača na globalnoj razini

U usporedbi s klimatskim prosjekom 1981-2010., anomalija je bila za + 0,13 °C viša (JRA55), a još niža pozitivna anomalija od prosjeka 1991-2020. od + 0,07 °C prema ERA5 (+0.1 prema JRA55 reanalizi). Najniže temperaturne anomalije zabilježene su u Sjevernoj Americi koja je doživjela jedan od najhladnijih mjeseci u veljači u posljednjih 30 godina te u sjevernoj Aziji.

Čak je, gledajući globalno, veljača bila najhladnija  od 2014. godine:

Izvor: http://climatlas.com/temperature/jra55_temperature.php

Razlozi mogu biti u vrlo jakom negativnom AO indexu i SSW-u, koji je ove godine imao čak tri puta okretanje na istočni smjer vjetra na 10 hPa (slika ispod). Vjerojatno je i La Nina imala utjecaj u spuštanju globalnih temperatura blizu klimatološkog prosjeka.

Isprekidani krug predstavlja slab PV (SSW), a puni crni krug jačanje PV-a nakon završetka djelovanja SSW-a. PV je trenutno jak (pratiti crvenu linju), iznad klimatološkog prosjeka (deblja crna linija), ali je u većini prethodnog perioda ostao slabiji nego prethodne godine (plava linija).

AO index tek od druge polovice veljače poprima pozitivne vrijednosti:

Ako pogledamo profil NAM-a, vidjet ćemo širenje pozitivnih anomalija (tople boje) zaista dugo nakon prvog preokretanja vjetra, iz stratosfere do troposfere, a vrhunac je bio upravo veljača kao troposferski odziv:

Na slici ispod je 3D prikaz PV-a i njegovo stanje pred i nakon datuma početka SSW-a (05.01.2021.)

izvor: https://twitter.com/CorwinWright/status/1363807229267345410/photo/1

Slike prikazuju vjetrove od z = 5-22km. Obrnuti vjetrovi (plava boja) zbog SSW-a malo se oporavljaju krajem siječnja / početkom veljače, a nakon toga je uslijedilo ponovno kratko okretanje na istočni smjer.

SSW učinak završio se polovicom veljače. Tako da bilo kakvo zahladnjenje nakon tog perioda nema direktan utjecaj od ovog događaja u stratosferi.

Veljača u regiji

I pored opisanog mjeseca na globalnom nivou u našoj regiji su obarani maksimalni temperaturni rekordi.

Zapaženije zahladnjenje kod nas uslijedilo je između 11. i 15. veljače (II dekada ponegdje u regiji i niža od klimatološkog prosjeka), što se može povezati sa posljedicama događanja na sjevernoj hemisferi, ali 1. i 3. dekada bile su sa toplim valovima, kada su se temperature penjale ponegdje u regiji iznad 20°C. Siječanj je također imao jedan hladniji val između 8. i 20. kada su se temperature zadržale između normalnog ili hladnijeg od prosjeka. Ovo je za posljedicu imalo da je siječanj u regiji bio temperaturno “normalan” ili “topao”, uz ponegdje ekstremne oborine. U tablici ispod postavljene su maksimalne izmjerene temperature u regiji, a u većini ovih mjesta bio je i rekord temperature za taj mjesec od kako se vrše mjerenja:

MjestoMaksimalna temperaturaDatum
Sarajevo22°C26.02.2021.
Zaječar22.6°C26.02.2021.
Drvar24.8C25.02.2021.
Rijeka24.9°C24.02.2021.
Knin25.2°C24.02.2021.

Negativan AO i NAO, ali bez duže hladnoće nad našim prostorima

Ovdje dolazimo do dijela koji izaziva dosta polemika, koliko SSW, PV, NAO, AO i ostali indexi i pojave dalje od ovog dijela Europe mogu utjecati na nas. Naime, prema domaćim istraživanjima, negativan NAO više forsira hladnije vrijeme nego pozitivan NAO. Ove zime smo u siječnju i do polovice veljače imali uglavnom negativan do neutralan NAO, ali (kako se popularno zove) zapadno orijentirani negativni NAO, jer je visok tlak bio smješten više iznad Grenlanda nego preko Islanda i Velike Britanije.

Ovo je imalo za utjecaj da je rubom stvorene anticiklone polarna zračna masa istjecala preko istoka Atlantika ili zapadne Europe, kao što je bio slučaj sa snježnom olujom ove zime u Španjolskoj.

A zemlje Balkana su se nalazile većinom u južnom i zapadnom strujanju uz dovlačenje toplog zraka iz Sredozemlja i sjeverne Afrike.

Na slici je prikazana anomalija tlaka na 500 hPa za siječanj i veljaču, gdje se jasno vidi već opisana situacija sa baričkim raspodjelom sustava:

Ovo je i još jedna napomena da negativni AO ili NAO ne garantiraju hladno vrijeme kod nas, jer postoje drugi brojni utjecaji, isto kao što smo u prethodnim tekstovima objašnjavali ni da Arktičko zagrijavanje ne mora odmah značiti i teške zimske uvjete na našim geografskim širinama zbog velike unutarnje varijabilnosti sustava. Uz to, ni SSW ne mora garantirati svim dvorišitima na srednjim geografskim širinama zimske uvjete, što se vrlo često akcentira kada se analizira utjecaj SSW-a.

Čak to pokazuje i tekući mjesec, koji ima pozitivan AO i neutralan do pozitivan NAO, a potrajao je period sa nešto nižim temperaturama, ali ne i posebice snježan (osim u višim dijelovima regije). Ako pogledamo sada baričke sustave, vidjet ćemo da se AC nalazi pomaknuta preko Islanda i Velike Britanije za razliku od siječnja i veljače, kada je anticiklona bila smještena uglavnom preko Grenlanda.

Pošto se velika količina hladnog zraka zadržala na prostoru sjevera Azije, bilo kakvo duže zadržavanje visokog tlaka na spomenutom mjestu znači brzo dovlačenje nižih temperatura sve do naših krajeva.

Ako se pažljivo pogleda grafikon sa AO indexom vidi se da oko 16. ožujka nakon velikih vrijednosti pada na neutralno stanje, što se poklapa sa izgradnjom bloka preko Atlantika. Ovo je još jedan primjer da i pri jakom PV-u, možemo imati niže temperature mada ne i puno oborina kao u ovom slučaju.

La Nina sezona, a raspodjela baričkih sustava koji liče na El Nino

Koliko je atmosfera puna unutarnjih varijabilnosti pokazuje i drugačija raspodjela baričkih sustava iznad Sjeverne Amerike gdje ENSO faze imaju veći utjecaj nego na Europu:

Prva slika pokazuje anomaliju tlaka na 500 hPa za prosinac i siječanj ove zimske sezone, a druga slika kompozit 13 La Nina događaja. Velika je razlika iznad sjevera Pacifika, ove sezone prevladavala negativna anomalija tlaka, te iznad Sjeverne Amerike, a izostala je ionako manja podrška za greben bliže zapada Europe sa kompozita.

Finalno (konačno) zagrijavanje

Svakog proljeća stratosferski polarni vrtlog prelazi iz svog zapadnog zimskog stanja u svoj istočni ljetni vremenski period zbog sezonskih promjena u sunčevom zračenju, događaja poznatog kao „konačno stratosfersko zagrijavanje“ (FSW). Finalno zagrijavanje obično je manje naglo u odnosu na SSW. Ima manje utjecaja globalno od SSW, ali ne i zanemarivo, a posljednjih godina smo imali baš u travnju i svibnju vrlo hladne prodore koji se mogu povezati sa FSW. Ove godine modeli vide prve veće naznake FSW u drugoj polovici travnja (okretanje vjetra na istočni smjer), odnosno 3. dekada:

Pred nama može biti dosta promjenljivo vrijeme kao rezultat ponovnog prolaska MJO faza preko srednjeg Pacifika (implikacije na drugu polovinu travnja), nakon što smo sličnu situaciju imali sa drugom polovicom ožujka. Možda se ovom može pripisati i utjecaj La Nine s pojačavanjem visokog tlaka preko Atlantika, ali o tome je još rano govoriti dok se ne izvrše dodatne analize.

Sličan sadržaj