Još oblačan vikend uz mogućnost slabih oborina

Nakon kišovitog početka tjedna, u Gorskome kotaru i snježnog, vikend ponovno donosi destabilizaciju atmosfere, no ovoga puta više izraženu u gorskim predjelima.

Sinoptička situacija

Nad Skandinavijom se smjestila prostrana anticiklona koja je grebenom povezana s Azorskom čime tvore anticiklonalni blok preko zapada Europe. Hladnoća koju je povukla anticiklona kod Skandinavije početkom tjedna zadržala se nad našim krajevima, no polako ulazimo pod utjecaj novonastale ciklone kod Tunisa zbog čega se hladnoća postepeno udaljava od našeg područja, no ne i potpuno.

Ova će promjena biti nešto posebnija od proteklih jer bi ciklona kod Tunisa trebala postati visinska ciklona, a to ukratko na našem primjeru znači da bi po nižim slojevima atmosfere imali buru dok bi po višim puhalo „jugo” pa bi prevladavalo oblačno vrijeme, u gorju uz oborine koje će najviše biti u obliku snijega, a u primorju uglavnom suho. Time će još jedan vikend proteći u znaku manjka sunčanih sati, a zadržat će se prohladno, odnosno temperaturno ispod prosjeka.

Prognoza vremena

Već od subote prevladavat će potpuno oblačno, samo na Kvarneru još do podne uz umjerenu naoblaku, a zatim uz visinsku i srednje visoku naoblaku. Kasno navečer u Gorskom kotaru nailazak slabih do umjerenih oborina, iznad 1000 metara snijeg, a niže susnježica i kiša. Na Kvarneru će puhati jaka bura s olujnim i orkanskim udarima, dok u Gorskom kotaru tek slab do umjeren sjeveroistočnjak, izuzev krajeva bližim obali koji će imati i olujne udare. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, na jugu do 11°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Nedjelja donosi potpuno oblačno vrijeme na čitavom području. U Gorskom kotaru u prvom dijelu dana uz snijeg do 800 metara, a zatim će se snježna granica postepeno podizati do kraja dana kada bi samo po vrhovima planina još padao, a na ostatku područja kiša. Lokalne kratkotrajne slabe kiše može biti i na Kvarneru u popodnevnim satima. Ukupno bi do kraja dana u gorju moglo pasti 5 – 20 mm oborina. Na Kvarneru i dalje uz jaku buru s olujnim udarima koja će navečer malo oslabiti, a u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

U ponedjeljak i dalje ne sasvim stabilno, na Kvarneru uz umjerenu do potpunu naoblaku, a u Gorskom kotaru potpuno oblačno uz slabu do umjerenu kišu, samo u najvišem gorju i snijeg, navečer slijedi postepeno smirivanje vremena. Do sredine dana još uz slabu do umjerenu buru, a zatim okretanje na sjeverozapadnjak, u gorju sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, u Gorskom kotaru 0 – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj