Najraniji datum cvjetanja trešanja u Japanu u povijesti

Iako još ponegdje uspavana u zimskom snu, priroda se na sjevernoj hemisferi počela buditi. Ožujak  u Japanu završio je sa relativno visokim temperaturama (Motoyama je recimo zabilježila za ožujak rekordnih 26.2°C) a ove godine jedan japanski grad bilježi i svoje najranije cvjetanje trešnji ikada – Kyoto.

Poznato je da japanski narod drži do svojih povijesnih podataka. Kyoto svoje zapise o prvom proljetnom cvjetanju trešanja ima još od davne 812. godine.

Na grafu Osaka Prefecture University vidljivo je da se ove godine cvat trešanja dogodio 26. ožujka.

Jedan od znanstvenika sa gornje ustanove, Yasuyuki Aono je detaljno proučio i javno objavio podatke dostupne na slijedećem linku:

http://atmenv.envi.osakafu-u.ac.jp/aono/kyophenotemp4/

Benjamin Cook sa Columbia University koji se bavi istraživanjem i rekonstrukcijom klimatskih podataka iz prošlosti je komentirao podatke i rekao da je zagrijavanje od 19. stoljeća do današnjeg doba pridonijelo trendu ranijeg cvjetanja. Dio toga je uslijed klimatskih promjena a dio zbog jačanja intenziteta tzv. toplinskih otoka nastalih povećanom urbanizacijom. Prosječna temperatura se recimo za to vrijeme u Kyoto-u povisila za 3.4°C. To nije jedino mjesto u Japanu koje bilježi takav trend. Tokyo je npr. zabilježio 2. najraniji cvat ove godine.

Za kraj par prelijepih fotografija iz Japana da vam malo uljepšaju dan, (foto: Covardlion/Dreamstime, Peerapat Tandavanitj, Sugoii Japan):

image image image

image image

N.V.

Sličan sadržaj