Nastavak prohladnog i nestabilnog vremena do vikenda | Za vikend olujna bura i stabilizacija

Sinoptička situacija za utorak; Izvor: wetterzentrale.de

Ni ovoga vikenda nije prevladavalo potpuno stabilno vrijeme, pogotovo ne u Gorskom kotaru gdje se skupila i poneka „litrica” više. I dalje se zadržava prohladno (ispodprosječno hladno ) vrijeme kojeg nam je najvećim dijelom donijela anticiklona kod Skandinavije proteklog tjedna zadržavajući bazen hladnog zraka nad središnjom Europom.
Anticiklona nam odmiče s tog područja te nam u ovome tjednu otvara mogućnost nailaska novih sustava.

Sinoptička situacija

Zapadno od nas imamo već poznatu Azorsku anticiklonu koja se grebenom proteže i spaja s novim centrom južno od Islanda, s time nam je Atlantik i dalje „zaštićen” od nesmetanog ciklonalnog strujanja (zonalnog) te se prema Europi lakše otvara put hladnome zraku sa sjevera.

Iako je hladan zrak još daleko od nas i naše područje ne mora ući pod utjecaj istoga, trenutno je veća šansa za takav scenarij nego dizanje toplinskog vala s juga, stoga će anticiklona ponovno krenuti u svoj „zadatak” spuštanja hladnog zraka sa sjevera Europe. Uz pomoć ciklone kod Skandinavije hladan zrak će oko četvrtka stići do Austrije, no zbog nailaska fronte na sjeveroistočni rub Alpa, s južne strane se neće formirati novi sekundarni centar zbog nedostatka prelijevanja hladnog zraka u Sredozemno more.

Zbog toga ćemo imati suhi prodor hladnog zraka sa sjeveroistoka koji će nas vjerojatno tek okrznuti pa ni temperature ne bi trebale ugroziti poljoprivredne nasade. Valja napomenuti kako sredina tjedna neće biti potpuno stabilna zbog utjecaja južnog visinskog strujanja na naše područje zbog čega bi moglo biti lokalnih dnevnih pljuskova i nestabilnosti.

Nekim čudom vjerojatno je da bi sljedeći vikend trebao biti stabilan, a tome u prilog ide i sinoptička situacija koja nam govori da bi se anticiklona trebala smjestiti između Norveške i Islanda spuštajući preko središnje Europe svjež i relativno suh zrak prema nama, a daljnjim zadržavanjem anticiklone na tom području očito je da se hladan zrak neće tako brzo povući s našega kontinenta, o čemu ćemo detaljno pisati u sljedećoj tjednoj najavi.

Prognoza vremena

Danas do sredine dana još uz umjerenu naoblaku, a zatim do kraja dana popunjavanje naoblake uz stvaranje lokalnih pljuskova osobito u zaleđu oko Učke i u gorju, a lokalnih oborina može biti i na kvarnerskim otocima. Sredinom dana uz slab i umjeren jugozapadnjak, a navečer slab sjeverac. Maksimalna temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

U srijedu na čitavom području uz umjerenu naoblaku, a popodne je izgledna i lokalna kiša u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru. Na Kvarneru će puhati slabo jugo, a u Gorskom kotaru umjeren jugozapadnjak u jačanju prema kraju dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, lokalno uz more do 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

U četvrtak i dalje uz umjerenu naoblaku cijeli dan, na Kvarneru uz više sunca, a lokalne kratkotrajne kiše popodne može biti u zaleđu i gorju. Puhat će slabo i umjereno jugo, u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

U petak još do sredine dana u gorju uz kišu, samo po vrhovima planina i snijeg, a na Kvarneru uz umjerenu naoblaku, popodne razvedravanje. Zapuhat će jaka bura s olujnim udarima, u gorju slab do umjeren istočnjak. Temperaturno stupanj do dva toplije.

Za vikend stabilno i pretežno vedro vrijeme, do nedjelje uz buru. Temperaturno slično kao u četvrtak.

Sličan sadržaj