Japan: Neoguri donosi obilne kiše u područja koja se još oporavljaju od Hagibisa

Dijelove Japana na kojima su jake kiše padale tijekom proteklog tjedna, očekuju novi obilni pljuskovi s još jednim tropskim sustavom u narednim danima.

Neoguri je u petak kasno tijekom dana ojačao u tajfun nad otvorenim vodama Filipinskog mora. Oluja je na Filipinima poznata kao Perla.

Tajfun Neoguri trenutno ne donosi veće posljedice na kopno, jer se nalazi više stotina kilometara daleko od Manile na Filipinima i južnog Japana.

Središte Neogurija vrlo vjerojatno će proći nedaleko od otoka Ryukyu u nedjelju i početkom tjedna, ali će biti dovoljno blizu otocima da donosi povremene vjetrove jačine tropske oluje.

Do ponedjeljka će se jača kiša početi širiti po Kyushuu, Shikokuu i južnom Kansaiu dok se oluja približi jugu Japana, vjerojatno kao tropska oluja. Očekuje se da će najjača kiša pasti na obalnim područjima. Pljuskovi će se nastaviti širiti na istok do sredine tjedna, dok će oluja “pratiti” obalu južnog Japana.

Očekuje se količina oborina od 25 do 50 mm na cijelom jugu Japana, a lokalno oborine mogu dosegnuti i 100 mm.

Obično bi se očekivali samo manji problemi s navedenim količinama oborina, ali mnoga od gore navedenih područja još se oporavljaju od razornog utjecaja Hagbija, kao i još jednog kruga obilnih kiša tijekom proteklog tjedna.

U međuvremenu, tropska oluja Bualoi razvila se nekoliko stotina kilometara jugoistočno od Guama. Stanovnici istočne Azije, uključujući Japan, trebali bi s pozornošću promatrati ovaj sustav jer se predviđa da će ojačati u tajfun u narednih nekoliko dana. Bualoi bi u blizini Japana mogao biti već sljedećeg vikenda.

Sličan sadržaj