LJETO KRAJEM LISTOPADA | Temperatura će rasti i preko 25°C

Vrijeme kakvo traje gotovo cijeli listopad više je primjereno proljeću nego jeseni. Vrlo malo je bilo nestabilnosti, a s time i oborina što nije uobičajeno za riječko područje u srcu jeseni.
Nažalost, odlazak u jesen još ćemo malo odgoditi, a povratak ljeta morat ćemo prihvatiti.

Sinoptička situacija

Trenutno na vrijeme kod nas utječe greben anticiklone čiji se centar nalazi daleko od nas, kod Kazahstana. S druge strane zapadno od nas, na području Francuske, smjestila se oslabljena ciklona, a još malo zapadnije od nje Azorska anticiklona (slika ispod).

Sinoptička situacija po modelu ECMWF, DHMZ

Ta je ciklona sa sobom spustila nešto hladniji zrak na sjever Španjolske, no kako se nalazi u “sendviču” između dvije anticiklone, uskoro će oslabjeti, a kasnije i potpuno nestati što će otvoriti mogućnost za pomicanje Azorske anticiklone do našeg područja, u isto vrijeme uz stvaranje nove ciklone zbog sudara hladne i tople zračne mase na području Maroka i Španjolske, što se vidi na slici ispod.

Ciklona kod Maroka i Španjolske u utorak, model GFS, wetterzentrale.de

Ta nova ciklona bi se trebala vrlo sporo pomicati prema sjeveru pa zapravo neće niti doći do našeg područja, no imat će značajan utjecaj na vrijeme kod nas povlačeći po svojem toplom sektoru (prednja strana ciklone ) toplu zračnu masu iz Afrike prema nama.

Toplina iz Afrike, temperatura na oko 1500 metara visine, model GFS, wetterzentrale.de

Pošto će naše područje ostati pod utjecajem anticiklone te zbog utjecaja niza anticiklona na nas, doslovno nema prostora za upad ciklone što rezultira manjkom oborina te nastavkom iznadprosječnih temperatura zraka, ali i stabilnog vremena.

Većina modela je usuglašena oko ovakvog scenarija dok se po sjevernom Atlantiku svakodnevno izmjenjuju ciklonalni sustavi, samo je pitanje vremena kada će se sinoptička situacija posložiti te gurnuti te ciklone u nešto niže geografske širine što bi nama donijelo jesen kakva i priliči.

Prognoza vremena

Ponedjeljak donosi većinom suho vrijeme. Prevladavat će umjerena naoblaka, a sitnih oborina može biti još samo tijekom noći. Vjetar slab južnih smjerova, prema kraju dana u dodatnom slabljenju. Jutarnje temperature na Kvarneru 14-19°C, a u Gorskom kotaru 8-13°C. Tijekom dana ugodno, na Kvarneru 19-24°C, u Gorskom kotaru 17-22°C, a na krajnjem istoku županije lokalno do 25°C.

Utorak također uz umjerenu naoblaku većinom visinskog tipa. Vjetar slab promjenjivih smjerova. Jutarnje temperature na Kvarneru 11-16°C, na moru par stupnjeva više, a u Gorskom kotaru 8-13°C. Tijekom dana još malo toplije, na Kvarneru 23-28°C, u Gorskom kotaru 19-24°C. Zbog visokih temperatura tijekom jutra i večeri moguća je pojava morske magle po jugu Kvarnera prema otvorenom moru.

Temperature na 2 m visine u utorak u 14 sati, model ARW, maps.meteoadriatic.net

U srijedu će prevladavati uglavnom pretežno vedro vrijeme. Malo više oblaka kao i morske magle može biti u prvom dijelu dana na području južnog Kvarnera, a moguć je ulazak magle i do Kvarnerskog zaljeva. Vjetra gotovo i neće biti, tek u Gorskom kotaru uz povremeni slab sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 11-16°C, a u Gorskom kotaru 8-12°C. Tijekom dana na Kvarneru 22-27°C, u Gorskom kotaru 20-25°C.

Izgledi vremena

Do kraja tjedna očekuje se nastavak iznadprosječno toplog i stabilnog vremena, no umjerene naoblake može biti povremeno. Kiše po modelima nema na vidiku pa se ostaje nadati idućem tjednu za moguću promjenu sinoptičke situacije.

Sličan sadržaj