Vrhunac toplinskog vala, nestabilno i malo svježije do kraja tjedna

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja srednje dnevne temperature od prosjeka. Vidljivo je da se nalazimo pod odstupanjem i do 8°C.

Proteklih nekoliko dana obilježilo je stabilno i postepeno sve toplije vrijeme. Posljedica je to nailaska toplinskog vala s jugozapada Europe (sjevera Afrike) koji je tijekom jučerašnjeg dana (utorak) dostigao svoj vrhunac pri čemu se na Kvarneru mjerilo (Senj – 38,5°C, Rijeka Aerodrom – 38,0°C, Rijeka – 36,5°C). Tako visoke temperature redovna su pojava u ovom dijelu godine i redovno se pojavljuju barem jedan put u toku ljeta, no nakon svakog toplinskog vala slijedi i osvježenje koje će započeti već večeras nailaskom fronte.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na rubu grebena od anticiklone koja se smjestila sjeverno od Azorskog otočja. Ista anticiklona dio je sustava visokog tlaka zraka koji se prostire na širem području Atlantika, a svojim drugim grebenom koji se uzdiže prema sjeveru, blokira mogućnost nesmetanog prolaska ciklona po sjeveru Atlantika. Greben koji se prostire prema nama ujedno zahvaća i područje središnje Europe.

S druge strane kontinenta na sjeveru Rusije nalazi se prostrana ciklona koja zahvaća drugu polovicu Europe, a upravo zbog položaja ciklone i anticiklone, prema središnjoj Europi nailazi svježiji zrak sa sjeverozapada kontinenta. Naše se područje stoga nalazi na rubnom području tople i hladne zračne mase kao i između dva velika sustava što je i rezultiralo jačim nevremenima u unutrašnjosti i na kopnu proteklih dana.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. Narančasta linija označava rub grebena Azorske anticiklone (skroz zapadno), crvene strelice označavaju pritok vrućeg zraka, a plave strelice hladnog zraka. Naše se područje vidljivo nalazi na sukobu tople i hladne zračne mase zbog čega će naredni dani biti nestabilni, a fronta koja nailazi intenzivna. Izvor fotografije : Neverin, uz doradu Rimeteo

Kako svježiji zrak postupno nailazi do obronka Alpa, zbog slabljenja grebena pod kojim se nalazimo, hladan zrak neće biti u mogućnosti spustiti se preko zapadne strane Alpa već će se preliti preko istočnog ruba što će u našem slučaju uzrokovati nailazak fronte (bez ciklone) sa sjevera. Pritom se zbog visoke temperature i vlage te velike potencijalne energije u atmosferi očekuju i jače vremenske nepogode, posebice na kopnu, a rubnim dijelom će i naše područje biti zahvaćeno.

Prolaskom fronte kratkotrajno će osvježiti, no zbog spuštanja anticiklone prema području Azora i hladan zrak će se ponovno spustiti prema zapadnoj Europi te bi trebao zahvatiti i zapadne obronke Alpa što bi započelo potenciranje ciklone kod Genove. Međutim, do potpunog formiranja ciklone neće doći jer hladan zrak neće biti guran dalje na istok pa se očekuje jačanje jugozapadnog visinskog strujanja i dotoka vlage s Mediterana prema nama što će ponovno aktivirati konvektivne oblake te uzrokovati lokalne nestabilnosti tijekom petka i subote.

Prikaz sinoptičke situacije u noći na subotu opisane u odlomku iznad. Vidljivo je da će doći do pokušaja formiranja ciklone kod Genove, no zbog manjka hladnog zraka sa istočnih obronka Alpa ponovno ćemo biti pod utjecajem fronte koja će se sporo premještati preko našeg područja pa se u subotu očekuju ponovno jače nestabilnosti. Izvor : Neverin, dorada Rimeteo

Najstabilniji dan bit će nedjelja kada bi ponovno trebali ući pod utjecaj grebena od Azorske anticiklone, a s njim će ponovno pristizati sve topliji zrak kojeg će povlačiti sa sjevera Afrike što će biti uvod u novi toplinski val početkom idućeg tjedna, a više o tome čitajte u posljednjoj tjednoj najavi pred godišnji odmor.

Detaljna prognoza za PGŽ

Srijeda do navečer pretežno vedra, zatim slijedi povećanje naoblake na čitavom području, a kasno navečer na sjeveru Kvarnera i u Gorskom kotaru izgledna su jača grmljavinska nevremena uz žestoke nalete vjetra, a lokalno može biti i tuče umjerenog promjera. Lokalno bi u kratko vrijeme moglo pasti i do 30 mm, posebice u gorju dok bi jug Kvarnera i veći dio otoka mogao ostati i suh. Puhat će slab do umjeren vjetar južnih i jugozapadnih smjerova, kasno navečer može biti jačih naleta sjeverca. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, u zaleđu Rijeke do 18°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C. Tijekom dana na Kvarneru 31 – 36°C, a u Gorskom kotaru 29 – 34°C.

Prikaz ukupne količine oborine do kraja dana. Vidljivo je da se oborine neće spuštati ispod 45° paralele, odnosno jug Kvarnera i otoci mogli bi ostati suhi s ovom frontom. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak tijekom noći još uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu, a veći dio dana pretežno vedro, samo povremeno uz umjerenu naoblaku, a sredinom dana je još moguća i kratkotrajna kiša ili pljusak u zaleđu Rijeke i gorju. Do popodne će puhati slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, a zatim navečer okretanje na umjeren istočnjak i buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 21 – 26°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C. Tijekom dana na Kvarneru 30 – 35°C, a u Gorskom kotaru 26 – 31°C.

Petak repriza srijede, do navečer pretežno vedro, zatim stiže naoblaka, a kasno navečer i nova kiša koja bi ponovno bila u obliku pljuskova s grmljavinom, jačih naleta vjetra te uz lokalnu sitnu tuču. U kratko vrijeme lokalno će ponovno pasti obilna količina oborine (do 30 mm), ponajprije u gorju i na sjeveru Kvarnera, no ovaj put bi i ostatak područja mogao skupiti 1 – 5 mm. Tijekom noći će još puhati umjerena bura, a zatim u toku dana slab do umjeren jugozapadnjak. Popodne su izgledni i jači naleti jugozapadnjaka, a kasno navečer s nailaskom fronte ponovno će okretati na buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 23 – 28°C, u zaleđu Rijeke do 18°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C. Tijekom dana na Kvarneru 29 – 34°C, a u Gorskom kotaru 26 – 31°C.

Prikaz ukupne količine oborine tijekom petka. Vidljivo je da će ponovno sjever gorja i zaleđa Rijeke skupiti najviše oborina dok se na otocima očekuje najmanje. Kiša bi s ovom frontom ipak trebala pasti na čitavom području. Izvor : Meteoadriatic

Subota nestabilna veći dio dana. Uz umjerenu do potpunu naoblaku povremeno su izgledni pljuskovi koji lokalno mogu biti izraženiji uz grmljavinu i sitnu tuču. Neverini su izgledni na čitavom području do kraja dana pa će posvuda pasti barem malo kiše, lokalno i obilne količine. Vjetar u okretanju na sjeverac, povremeno s jakim udarima. Temperaturno stupanj – dva hladnije od petka.

Nedjelja uglavnom pretežno vedra i stabilna, jutarnja temperatura osvježavajuća, no dnevna ponovno vruća i vrlo vruća.

Sličan sadržaj