Promjenjiv tjedan uz povremenu kišu

Izvor naslovne ilustracije : Istramet

Fronta koja je prošla preko nas u noći na subotu nije uspjela potpuno oslabiti prvi toplinski val pa se primjerice Rijeka i dalje nalazi pod utjecajem iznadprosječnih temperatura zraka dok je Parg (Gorski kotar) osjetio najintenzivnije taj toplinski val, ali se temperaturno vratio u prosjek za doba godine. Nova prilika za kratkotrajno osvježenje stiže već tijekom sutrašnjeg dana, a izgledna je i kiša koja bi do kraja tjedna mogla nadoknaditi „zaostatak iz sušnog perioda koji je trajao gotovo 20 dana na širem području Kvarnera.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na istočnom rubu grebena od anticiklone koja se nalazi centrom skroz nad središnjem i sjeverozapadnom dijelu Atlantika. Greben je taj koji nam je omogućavao stabilno vrijeme u protekla dva dana uzrokujući sjeverna visinska strujanja, no pošto se na sjeverozapadu kontinenta nalazi osjetio svježiji zrak, isti biva povlačen od strane grebena direktno prema našem području.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije. Vidljivo je da se nalazimo na rubu grebena od anticiklone skroz na zapadu te da se kod Genove pokušava potencirati ciklona koja će i uzrokovat kratkotrajne nestabilnosti danas krajem dana. Izvor : Neverin

S obzirom da greben neće ići dalje prema istoku, njegova hladna fronta bit će zaustavljena točno nailaskom do zapadnih obronka Alpa pri čemu će doći do postepenog stvaranja ciklone u Genovskom zaljevu. Fronta će zatim nastaviti put po sjevernoj strani Alpa dok ne dođe do istočnih obronka i započne ulaziti kroz Bečka vrata prema našem području.

Već krajem utorka fronta će stići i do našeg područja, a s obzirom da će biti određene količine vlage u zraku od ciklone uz povišene temperature zraka prije fronte, izgledno je da će biti i oborina, no više fokusiranih na gorje i zaleđe Rijeke s obzirom da će uz frontu ponovno zapuhati i bura te započet s isušivanjem zraka.

S prolaskom fronte preko našeg područja ponovno će ojačati greben anticiklone te zadržati sjeveroistočna visinska strujanja koja će održat svjež zrak nad našim područjem. Nad središnjim Atlantikom tijekom srijede će doći do jačanja anticiklone te postepenog pomicanja prema istoku (zapadu Europe). To bi moglo rezultirati odvajanjem grebena od anticiklone te slabljenjem istoga istočno od našeg područja što bi otvorilo prostor ciklonama na sjeveru Atlantika „silazak” prema središnjoj Europi.

Tako bi već tijekom petka ponovno imali frontu (ovaj put od ciklone kod Islanda) koja bi došla do zapadnih obronka Alpa te potencirala novu sekundarnu ciklonu kod Genove. Zbog zastajanja anticiklone sjeverno od Azora i fronta neće tako brzo kao prethodna proći do istočnih obronka Alpa pa će sekundarna ciklona imati vremena dodatno ojačati te krenut prema našem području uzrokujući nove oborine.

Sinoptička situacija u subotu ujutro kada bi trebali biti pod utjecajem druge (sekundarne) ciklone. Vidljiva je jaka stabilna anticiklona na zapadu te njeno izduživanje koje ide u smjeru sjeverozapad – jugoistok. Takva situacija jedna je od dobitnih za stvaranje sekundarnih ciklona kod Genove jer se područje Alpa nalazi točno pod utjecajem strujanja sa sjeverozapada, a koje donosi hladniji i vlažniji zrak. Izvor : Neverin

Nakon prolaska ciklone početkom vikenda ponovno ćemo ući pod blagi greben anticiklone koja bi se i dalje trebala nalaziti sjeverno od Azora pa će uslijediti par stabilnijih dana, no ne i odveć svježijih zbog slabog utjecaja grebena. Anticiklona prema trenutnim izlazima modela ima tendenciju uzdizanja drugog grebena prema Grenlandu čime bi potencijalno mogla otvoriti put ciklonama na sjeveru Europe na spuštanje prema južnijim krajevima, a što bi onda moglo ponovno uzrokovati nestabilnije vrijeme u novome tjednu i mjesecu kod nas.

Lipanj bi ove godine time mogao završiti kao oborinski prosječan, a temperaturno tek blago iznadprosječan pa možemo reći kako je ljeto ove godine krenulo baš kako treba, a hoće li i nastaviti ostaje nam da vidimo.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak promjenjiv, u zaleđu Rijeke i gorju uz umjerenu do potpunu naoblaku, a prolaznih lokalnih oborina moguće je i u prijepodnevnim satima. Kvarner, a ponajviše otoci uglavnom uz umjerenu naoblaku do navečer kada stiže fronta i donosi kišu na čitavom području, no mjestimice je moguće i da negdje izostane! Ukupno bi moglo pasti 0 – 10 mm na Kvarneru i u zaleđu Rijeke dok bi u Gorskom kotaru moglo biti i jačih lokalnih grmljavinskih oluja pa je mjestimice moguća i vrlo obilna kiša (ponajviše na sjeveru). Vjetar do sredine dana slab promjenjivih smjerova, a zatim sredinom dana postepeno jačanje juga dok navečer uz frontu slijedi okretanje na umjerenu i jaku buru s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, u zaleđu Rijeke do 17°C, u Gorskom kotaru 10 – 15°C (lokalno do 17°C).

Prikaz kumulativne količine oborina tijekom utorka. Vidljivo je najviše oborina na sjeveru Gorskoga kotara, a najmanje na jugu Kvarnera. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda s prolaskom fronte u toku noći još povremeno može biti oborina, a zatim od jutra na Kvarneru umjerena naoblaka dok u gorju umjerena do potpuna uz i dalje mogućnost za povremenu slabu kišu. Puhat će umjerena i jaka bura, u Velebitskom kanalu moguće i s orkanskim udarima, a sredinom dana kratkotrajno slabljenje vjetra. Jutarnja temperatura na Kvarneru 20 – 25°C, u zaleđu Rijeke do 15°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 12 – 18°C.

Prikaz maksimalne brzine udara vjetra izražene u m/s. Vidljivo je da će lokalno u Velebitskom kanalu biti i orkanskih udara. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak pretežno vedar na čitavom području. Još do sredine dana umjerena bura, a zatim slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, u zaleđu Rijeke do 12°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C. Tijekom dana na Kvarneru 24 – 29°C, a u Gorskom kotaru 20 – 25°C.

Petak stabilan do popodne kada se očekuje povećanje naoblake, a navečer i nailazak kiše. Zapuhat će jugo, a temperaturno jutro toplije dok dnevne slične kao u četvrtak.

Subota i dalje promjenjiva uz kišu u prvom dijelu dana, a zatim vjerojatno slijedi postepena stabilizacija. Temperaturno malo hladnije od petka.

Nedjelja vjerojatno stabilna, no detaljnije u vezi toga čitajte na našim trodnevnim prognozama.

Sličan sadržaj