Stiže prvi izraženiji toplinski val, u petak fronta i osvježenje

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja temperature od prosjeka u četvrtak. Naše će područje imati i do 8°C, više temperature od datumskog prosjeka.

Ljeto se ove godine trudi održati prosjek, no pitanje je vremena bilo kada će nam stići prvo jače zatopljenje jer ljeto kalendarski tek počinje 21.6.2023. oko 10 sati ujutro, a baš će s njegovim kalendarskim početkom (ljetni solsticij) stići i osjetno topliji zrak. Srećom, toplina se neće dugo zadržavati nad nama pa se već u petak očekuju jače nestabilnosti te osjetan pad temperature uz buru koja će nas uvesti u sasvim ugodan kraj tjedna.

Sinoptička situacija

Naše se područje nalazi u sjevernom sektoru anticiklone čiji se centar nalazi kod juga Italije. Upravo zbog svog položaja, anticiklona s južne strane povlači vruć zrak sa sjevera Afrike te ga po zapadnoj strani uzdiže prema sjeveru Mediterana (našem području). Pritom se na obali Španjolske pokušava razviti nova ciklona kao produkt razlike u temperaturi između prohladnog Atlantika te vrućeg zapadnog Mediterana pa ona dodatno potpomaže anticikloni da povuku vrući zrak prema sjeveru.

Sjeverno od Škotske nalazi se još jedna ciklona koja osigurava dotok prohladnog zraka s Grenlanda do zapadne obale Europe. Međutim, hladan zrak se neće lako probiti na kopno Europe zbog slabljenja ciklone, no zato će ojačati greben Azorske anticiklone koji će se brzinski krenut pomicati prema zapadnoj i središnjoj Europe te time ipak kasnije osigurati dolazak hladnijeg zraka i do našeg područja.

Prikaz sinoptičke situacije opisane u dva odlomka iznad. Crvena strelica obilježava dotok vrućeg zraka sa sjevera Afrika dok plava strelica obilježava dotok prohladnog zraka sa Grenlanda prema sjeverozapadnoj Europi. Crvena točkica obilježava naše područje. Izvor : Neverin

Ciklona koja će se pokušavati oformiti kod Španjolske, s jačanjem anticiklone i pomicanjem prema Europi, tako će i ona biti primorena uzdignuti se prema središnjoj Europi pa će naše područje ući pod južni sektor ciklone uz i dalje konstantan dotok vrućeg zraka koji bi vrhunac trebao doseći tijekom četvrtka.

S odmakom ciklone dalje prema Poljskoj jačat će greben anticiklone koji bi se već tada trebao nalaziti kod Španjolske pa će hladan zrak postepeno dolaziti i do našeg područja. Tako bi tijekom petka trebala stići i fronta koja bi mogla biti vrlo intenzivna upravo zbog velike razlike u temperaturi te povećane količine vlage u zraku što bi moglo rezultirati jačim razvojem olujnih nevremena, no samo kratkotrajno.

Prikaz sinoptičke situacije u petak prilikom nailaska fronte. Plava strelica označava smjer prodora prohladnog zraka do našeg područja (crvena točkica), a crvena strelica obilježava smjer odmaknutog toplog zraka prema istoku, dalje od našeg područja. Anticiklona s centrom kod Francuske obilježit će vrijeme do kraja tjedna (odlomak ispod), Izvor : Neverin

Odmah nakon fronte ući ćemo pod utjecaj anticiklone koja će se nastaviti pomicati dalje prema istoku i time osigurati dotok hladnijeg i stabilnijeg zraka sa sjeveroistoka pa će bura biti na izražaju do kraja tjedna dokle god se budemo nalazili u južnom sektoru anticiklone. Zaključno, stiže nam jače zatopljenje koje će brzo prekinuti intenzivna fronta, a zatim uz buru očekuje nas nekoliko stabilnih te čak i temperaturno malo ispod prosječnih dana.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak pretežno vedar, povremeno uz slabu visinsku naoblaku. Vjetar slab južnih smjerova, u gorju sredinom dana umjeren jugozapadnjak. Maksimalna dnevna temperatura na Kvarneru 26 – 31°C, a u Gorskom kotaru 23 – 28°C.

Srijeda ponovno pretežno vedra uz povremenu slabu visinsku naoblaku. Vjetar slab povremen promjenjiva smjera, a u gorju umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 19 – 24°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 16°C, a u Gorskom kotaru 15 – 20°C. Tijekom dana na Kvarneru 28 – 33°C, a u Gorskom kotaru 25 – 30°C.

Četvrtak opet slično kao u srijedu, pretežno vedro uz povremenu slabu visinsku naoblaku. Vjetar slab promjenjivog smjera, a samo sredinom dana slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura na Kvarneru 22 – 27°C, u zaleđu Rijeke lokalno do 19°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C. Tijekom dana na Kvarneru 30 – 35°C, a u Gorskom kotaru 27 – 32°C.

Prikaz maksimalnih dnevnih temperatura u četvrtak. Vidljivo je da će na našem području lokalno temperature ići do ili oko 35°C. Izvor : Meteoadriatic

Petak promjenjiv uz više naoblake, a popodne uz pristizanje fronte očekuje se i kiša dok bi samo lokalno moglo biti i jačih olujnih nevremena. Do popodne vjetar južnih i jugozapadnih smjerova, a zatim okretanje na umjerenu i jaku buru. Jutro temperaturno slično kao u četvrtak, a nakon proboja fronte očekuje se osjetni pad temperature.

Subota još uz povećanu naoblaku, a tijekom noći i jutra su mjestimice izgledne i oborine. Puhat će jaka bura s olujnim pa lokalno i orkanskim udarima, a temperaturno za oko 7°C, hladnije nego u petak.

Prikaz odstupanja temperature od datumskog prosjeka, nakon toplinskog vala vidljivo je spuštanje temperature i malo ispod prosjeka. Izvor : Neverin

Nedjelja stabilna uz buru i ugodne temperature zraka. Detaljnije u vezi petka i vikenda donosimo u redovnoj trodnevnoj prognozi.

Sličan sadržaj