Tajfun Hagibis pred Japanom, lokalno može pasti i preko 500 mm kiše

Tajfun Hagibis na Himawari satelitu, JMA

Pred Japanom se nalazi tajfun Hagibis, koji je prema posljednjem izvještaju od kopna bio udaljen oko 500 km. Stalna brzina vjetra iznosila je blizu 200 km/h.

To znači da je ovaj opasni tropski sustav znatno oslabio, u usporedbi s 10. listopada kada je zadnji put imao i status supertajfuna 5. kategorije, s vjetrom i preko 250 km/h.

Hagibis će tijekom subote imati landfall (udar na kopno) blizu Tokija, a osim vjetra problem će predstavljati i obilna oborina. Predviđanja su da će lokalno pasti i preko 500 mm kiše, što ostavlja veliku mogućnost za nastanak bujičnih poplava.
Uz sve navedeno obalnom području prijetnju će predstavljati i valovi zbog čega je cijeli južni Japan u crvenom stupnju upozorenja.

Hagibis se formirao još 5. listopada sjevernije od Mikronezije, a već 7. listopada ojačao je na supertajfun. Taj status zadržao je uz blagu promjenu intenziteta sve do 10. listopada, kada je nastupilo njegovo slabljenje, koje se zatim nastavilo, tako da će Japan ipak ostati pošteđen “gnjeva” oluje najvišeg stupnja.

Sličan sadržaj